Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av deras egna budord.

Kliv ner från de höga hästarna och se med andra ögon

Katrin fick kraft i vindens motgång då hennes son hamnade i ett svart hål. Det blev starten på ett ideellt engagemang och en kamp för rätten till vård.

Katrins son insjuknade hastigt i PANS i augusti 2013. Bortsett beslutsamheten att samla egen kunskapsbank för att rädda sitt barn, var det frustrationen som blev Katrins drivkraft.

– Ilskan att ingen av alla de professionella vi mötte på vägen tog ansvar för att ta reda på vad som hänt min son som fick mig att komma dit jag är idag. Jag ville förändra och sedan dess är mitt mål att inte ge vika förrän alla i hälso- och sjukvården kan identifiera ett barn med misstänkt PANS och att inte en enda unge till ska få leva i månader och år med svåra psykiatriska symtom som relativt enkelt går att behandla immunmodulerande, säger Katrin Pettersson, som numera är ordförande på föreningen Sane.

Den utlösande faktorn och det som fick Katrin att ta klivet rakt in i den ideella världen där hon mötte engagemang, omtanke och vilja var bland annat ett möte med en chefsläkare som såg henne i ögonen och berättade att hennes sons sjukdom inte fanns och om den fanns så gick den inte att behandla.

– Jag skulle vilja att dessa personer med inflytande klev ner från sina ”höga hästar” och såg sig omkring med ”andra ögon” och därmed tog ansvar på ett helt annat sätt, berättar Katrin.

Katrin blickar framåt och drömmer om att kunna sätta sig på ett tåg och göra en lång resa tillsammans med sönerna och sambon. Men inte bara det, utan även att sjukdomen PANS stannar i en mini-ask med lock som hennes son själv kan stänga och att hon får följa honom och hans bröder på en helt annan resa än den med PANS.

Mer info om sjukdomen PANS: www.sane.nu

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

Katrin Pettersson
ordförande Sane

Läs fler intervjuer här

Jaaa! Nationell stödlinje kommer rädda liv!
Jaaa! Nationell stödlinje kommer rädda liv!

Wow! Det här kommer vara avgörande för så många. Att det också tas på allvar skickar en viktig signal till de som behöver stöd precis när och där det behövs. Det kommer att rädda liv! Vilken påskpresent! /Jessica Pressmeddelande från Socialnämnden: Ny nationell...

Varför vi har olika personligheter? Om adhd och autism.
Varför vi har olika personligheter? Om adhd och autism.

Vi uppmärksammar det senaste avsnittet i SVT:s nya serie om personligheter där det pratas om NPF. Anders Hansen, som är psykiatriker och hjärnforskare tar, i avsnitt 4, upp hur en hjärna med autism fungerar samt hur en hjärna med adhd fungerar. Med sina tydliga, enkla...

Kan man vara en bra förälder när man har adhd?
Kan man vara en bra förälder när man har adhd?

Den frågan ställde vi på sociala medier. Nedan kan ni alla se svaren vi fått in. (förutom 2 svar som var negativa) På Facebook har vi fått in dessa svar på vår fråga: Mona • Hög förståelse för sitt barn med eventuell diagnos (arvsfaktorn är ju hög) • Spontan och...

ADHD och arbetsplatser
ADHD och arbetsplatser

Innan diagnosen Det finns många vuxna som lever med en adhd-diagnos utan att veta om det. De utvecklar strategier för att klara av både privatliv och arbetsliv, men det är också många som sliter ut sig och går in i väggen. Jag har alltid haft många strategier, men...

Pin It on Pinterest

Share This