NPF i vardagen

Det är många gånger jobbigt att ha utmaningar med en diagnos, men ju mer en lär sig desto mer kan man hjälpa sig själv, sin familj och sin omgivning att förstå. Det vill vi vara med och bidra till.

”Det fanns en tid när jag hellre var på jobbet än hemma. Det kändes hemskt att känna så.”

Mitt äldsta barn var 5 år och jag stod inte ut. Förskolan gjorde inte heller det. Det var fruktansvärt att känna lättnad efter lämning på förskolan.

Vi delade upp semestrarna så att vi hade två veckor med barnen. Vi orkade inte mer.

Skam. Skuld. Orättvisor. Och skitjobbigt. Jag var en urusel förälder. Samtidigt sökte jag efter ett sätt att göra rätt. Jag läste ”uppfostringsböcker”, jag kollade på DrPhil, Nanny och allt jag kunde komma över. Det var inte mycket som funkade. Jag var uppgiven och så även min man. Sen…var det en på skolan som sa ”Vi vill göra en utredning, vi tror det kan vara adhd!” Adhd? Jag hade knappt hört talas om det.

Vi satte igång en utredning, jag läste på om adhd på nätet. Det här var 2008, så det fanns inte så mycket positiv information att få tag i. Men jag hittade några tips som vi började testa hemma. Och se där! Det fanns faktiskt strategier som funkade. Utan att vi gick sönder på vägen.

Jag gick också på en föreläsning med Erik Wirkberg och där berättade han
”det som inte fungerar för den här eleven i det här klassrummet med den här läraren – är fel, och då behöver vi hitta andra strategier!”

Där kom det – det jag letat efter och som blev mitt mantra:

 

” Det som inte funkar är fel.

Det som funkar är rätt.”

Så sakta började vi att få ordning på en sak i taget. Vi började med frukostarna, för funkade dem blev det i alla fall en trevligare start på dagen. Vi struntade i allt annat. När vi hade fått frukosten att funka, då tog vi tag i lämningen på förskolan. Efter det tog vi tag i hämtningen på förskolan, att komma hem, att gå iväg på en fritidsaktivitet, att sitta vid tv/platta/datorn, att avbryta för middag, att äta middag, att provsmaka, att äta sig mätt, att dricka vatten, att dricka mjölk och sen till sist läggningsdag! Pust! Allt det jag har testat har jag delat med mig av i mina 100 adhd-tips. Fast alla knep och strategier har såklart inte funkat på båda barnen. Man vår välja sina strider.

Jag hoppas att du hittar det du söker efter – annars hör du av dig så fixar vi det till dig! Härligt va, lite som en lösningsfokus-shop!

/Jessica Stigsdotter Axberg, aka MrsHyper

 

På mrshyperplay.se kan du se och lyssna på alla tips om NPF i vardagen

Vi börjar med att tipsa om en föreläsning som finns på mrshyperplay.se

Det spelar egentligen ingen roll om du har adhd, add, autism, dcd eller annan diagnos. De här strategierna funkar på alla. I hela samhället 😀

MrsHyperplay.se för endast 59kr/månad

Hundratals filmer, tips och föreläsningar – saknar du någon – tipsa oss.

Här hittar du de bästa tipsen och föreläsningarna – titta eller lyssna som podd. Fiffigt va?

Pin It on Pinterest

Share This