Jippie-serien

Varför behövs det en Jippieserie?

Jippie jag harADHD - Jag vill inte vänta - Jag har Tourette Rätt Rätt, och lite ADHD

Jippie jag harADHD – Jag vill inte vänta – Jag har Tourette Rätt Rätt, och lite ADHD

VARFÖR EN JIPPIESERIE?

Jag började med att skriva och illustrera en bok till min son, Victor, när han fick sin ADHD-diagnos. Victor var bara sju år och jag hittade inget material att läsa för honom. Det fanns nästan inget att läsa för de som var äldre och inget för just hans åldersgrupp. Boken om Victor heter ”Jippie jag har ADHD” och det var just vad han utbrast dagen han fick sin diagnos.

Sedan fortsatte jag med boken om lillasyster Linnea, som inte hade diagnos när jag gjorde boken men omöjligt kunde sitta still. Hon har däremot massor av ”inte-sitta-still”-förmågor. Och jag undrar, har man ADHD om man inte kan sitta still? Har man inte ADHD då, om man kan sitta still?

I tredje boken i Jippieserien och handlar berättelsen om Sofie som har både Tourette och ADHD. Hon är en otroligt spännande person och har också massor av vocala och kroppsliga tics som vi får läsa om. 

Barn med egen diagnos behöver få läsa om och känna igen sig i andra. Deras syskon behöver det. Deras närstående också. Och mor- och farföräldrarna. Där har vi ett stort glapp med mycket skam i att ha en psykiatrisk diagnos, dvs att ha någon form av psykisk ohälsa. Är det någon i din omgivning som inte hänger med i vad ADHD eller Tourette är? Då är de här böckerna perfekta att läsa tillsammans.

Forskning visar att barns behov att få känna igen sig i andra är lika livsnödvändigt, som att få stilla sin hunger och törst. Här får barn det.

Det viktiga för mig är att böckerna handlar om riktiga personer. Jag vill att böckerna ska spegla barnen som de är, historierna är alltså inget ”hitte-på”. Sen att jag får skräddarsy vissa konversationer och händelser så att det passar in i bokform och anpassas för åldern 6-9 både bild- och språkmässigt, det måste jag få tillåta mig att göra.

Jag föredrar att berätta om den psykiska hälsa man kan uppnå genom att våga vara annorlunda och sluta försöka passa in. Att lära sig acceptera sig själv och lära sin omgivning vad man behöver för att få skola och vardag att funka. Vi är otroligt olika vi människor men ändå försöker vi stöpa oss i samma form. Det tycker jag är urtrist. Nä, lite hyper har väl aldrig skadat någon.

Jag hoppas att böckerna kan avproblematisera och avdramatisera när det finns diagnoser med i bilden. Det är klart att det är tufft att ha svårigheter och funktionsnedsättningar – men det finns också en person bakom diagnoserna. Jag vill ADHD-frälsa världen för jag vill lära ut om hur man kan bemöta och agera – inte bara reagera. Kunskap är nyckeln.

Köp böckerna direkt via Tictail – allt är fraktfritt. Klicka här»

Sagt av barn som läst:
”jag vill göra som Linnéa.”
”hahahahaha, jag gör fler saker än henne! har jag adhd?”
”mamma, hon är jättesmart, och modig.”
”vilka bra grejer hon gööööör, jag slipper dööööö nästa gång vi står i köööööö!”

”jag vill leka med dig Victor, du är inte ensam.”
”finns han verkligen på riktigt? hälsa honom att han är som jag!”
”jag vill också ha adhd, jag gillar Victor”
”ha, jag visste väl att det fanns fler som jag”
”Victor är jättekul och smart”

”jag älskar Sofie”
”hon har problem med kläder som jag har med håret”
”tänk om Sofie hade fått träffa mig”
”det är på pricken pricken pricken likt mig”

Pin It on Pinterest

Share This