Observera att det här inlägget är från 2017

Här får du en enklare affisch som beskriver svårigheterna utifrån DSM 5-kriterierna. Klicka på bilden för att hämta.

Här får du en enklare affisch som beskriver svårigheterna utifrån DSM 5-kriterierna. Klicka på bilden för att hämta på hypershopen.

När min son fick diagnosen visste jag inte mycket. Jag hade hittat många sidor på internet men det tog tid att reda ut vilka som var fyllda med fördomar och vilka som var faktabaserade. Idag är det mycket enklare men jag vill uppmana alla att undvika sidor som har KMR som avsändare. KMR står för Kommittén för Mänskliga Rättigheter och är en del av Scientologi-kyrkan som för ett krig mot psykiatrin och hävdar bla att adhd inte finns.

Det är tufft att ha många olika svårigheter, eftersom varje svårighet kan sätta käppar i hjulet för eventuella strategier. Du kan ha flertalet symtom men inte tycka att det skapar problem för dig i vardagen. Men de flesta tycker att vardagen är riktigt tuff och behöver mycket stöd och resurser.

Det finns tre former av adhd:
• Huvudsakligen problem med hyperaktivitet och impulsivitet
• Huvudsakligen uppmärksamhetsproblem
• En kombination av problem med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet

För att få diagnosen adhd ska svårigheterna debuterat tidigt och de ska var varaktiga och bestående. Svårigheterna ska också vara framträdande i flera olika situationer och förorsaka så stora svårigheter att det är berättigat att tala om en funktionsnedsättning.

Behöver du läsa mer om kriterierna så kan du göra det på följande sidor:
1177.se
Habiliteringen i sthlm
Kunskapsguiden
Riksförbundet Attention
Umo

Vill du ha hjälp att skriva en egen-remiss – titta på den här länken»

Att få diagnosen adhd innebär en resa där psykologerna tittar på alla problem och alla svårigheter man har och det är lätt att glömma att man som människa är mer än det. Här hittar du en pepplista som du kanske behöver efter att ha svarat på alla negativa frågor om dig själv eller för ditt barns räkning.

Stort lycka till!

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

PS. På blogginläggets bild står det ”adhd typ 1, 2 och 3…”. Det är inte så att det medicinskt heter så, det är jag som raljerar lite. Så, om du letar efter adhd typ 1, 2 eller 3 – så finns det alltså inte som benämning. DS

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

Pin It on Pinterest

Share This