Vi fortsätter med våra gästbloggare. Ny måndag – ny gäst. Denna vecka har vi äran att få bli gästade av Annelie Strömberg.

—————————–

Ett yrke där jag hittat balans och energi

Jag använder mig av min impulsivitet i mitt yrke som författare. De flesta av mina bokidéer kastas ut från ett huvud som går på högvarv. Många är de anteckningar på mobil och block som känns som potentiella starter på bokprojekt. Alla skrivs de ned, alla förverkligas dock inte. (Ibland för att de snabbt nedskrivna orden på lappar är oläsliga ens för mig själv, men det är en annan historia.) I bokskapandet får jag vara mig själv och jag baserar skrivandet beroende på dagsform och sinnesstämning. Här är det jag som har kontroll. För stunden skriver jag parallellt på tre olika manus, dels en urban fantasy med mycket djup och insnärjda relationer, det är ett manus som kräver mycket känsla. Dels skriver jag på en feelgood (Fortsättning på Maj, en tant med turbosom tog fart i samma ögonblick som jag bestämde mig för att inte skriva den), karaktärerna får mig att skratta medan jag skriver, även om jag inte var i den stämningen när jag började. Utöver det skriver jag en barnbok om svårigheten att bestämma sig. Här får jag verkligen sätta mina egna tankar om personliga upplevelser på pränt och komprimera dessa till en barnbok.

Skrivandet tillåter mig att vara på ett sätt som jag mår bra av. Det blir ett komplement till det verkliga livet där det ofta antingen är det ena eller det andra I verkligheten tvingas jag tvingas fatta beslut om mycket som påverkar mig mer eller mindre mycket. Så enormt befriande att landa i skrivandet då där jag styr och kan landa i nuet. Jag får vara impulsiv och skriva varierat beroende av vad jag vill just precis nu. Redigering och korrektur är en mer krävande del av bokskapandet, men det lättas upp genom att jag varvar med den variant av skrivande som ger energi. Här har jag hittat en balans och därmed harmoni.

 

Maj, en tant med turbo

Någon som definitivt agerar impulsivt är karaktären Maj, 86 år med odiagnostiserad ADHD. Maj, en tant med turbo är verkligen en bok som gav mig energi vid skapandet, det är nog mycket möjligt att jag blir en variant av Maj i framtiden. Boken finns som tryckt bok, e-bok samt ljudbok.

”Det blir gärna lite trist och färglöst på servicehemmet Smultronet i Mariestad, där 86-åriga Maj bor. Och allt skulle nog vara frid och fröjd om hon var en sådan person som låter saker och ting vara som de är. Men sådan är hon inte. Inte på långa vägar.

Det är upplagt för missöden när tant Maj får för sig att liva upp vardagen på de mest spektakulära vis. För vad kan egentligen gå fel när man bestämmer sig för att köpa neonfärgade gardiner och hänga upp dem i matsalen mitt i natten? Tja, till exempel så kan gardinstången lossna, slå sönder fönsterrutan i härdat glas och sprida glassplitter som fastnar i hela håret. Men vad gör väl det när man är snabb som blixten, både i benen och i skallen? Det är inte första gången Maj hamnat mitt i stormens öga och det lär inte bli den sista. För Maj, hon är en tant med turbo …”

Utöver denna feelgood har jag mestadels gett ut barnböcker, exempelvis böckerna om psykisk ohälsa hos barn där läsarna får lära känna Stina som lätt blir arg, Märta som inte kan sova, Greta med social fobi, Olle som har ångest samt Egon med tvångsproblematik. Tanken med dessa böcker är att läsa dem tillsammans för att kunna närma sig barnets egna svårigheter och prata om dessa.

Vill du veta mer om mig och min bakgrund rekommenderar jag bilderboken Det var inte jag, det var Maja i skogen. Boken baseras nämligen helt och hållet på min barndoms fantasivän Maja i skogen. Hon fick mig att våga och idag har jag henne tatuerad på underarmen som en ständig påminnelse om att jag kan mer än vad jag ibland tror.

Länk till Maj, en tant med turbo och mina andra böcker»

———————–

Följ mig gärna, jag finns på Instagram och Facebook. Jag vill dock förtydliga att jag aldrig håller mig till en genre gällande skrivandet, inte heller till ett ämne på Instagram. Att kräva det av mig själv vore helt enkelt att sluta vara jag.

/Annelie Strömberg

Pin It on Pinterest

Share This