Ledighet, relationer, mindsets, boktips, energitjuvar, avslappningsövningar, själv-älsks-tips etcetera

… är innehållet vi kommer att ta upp i veckans nyhetsbrev. Anmäl dig här: –> Häng med!

Skolavslutningar

Skolavslutningar och de sista dagarna i skolan brukar vara jobbiga för många barn med NPF. Schemat ändras, otydliga förväntningar uppstår och mingel och fri tid med lek och annat ska ske. Tusen intryck hos förvirrade ungar som säkerligen vid det laget redan är helt slut efter terminens alla göromål. Utöver det är det tyvärr heller inte ovanligt att dessa ungar är utanför och hamnar ännu mer utanför när barnen själva gör lite som de vill.

När min äldsta slutade nian stod hon med och sjöng. Efter det kramades alla med varandra och hälsade varandra en glad sommar. Min dotter stod kvar själv. En lärare kom fram och kramade henne men inga elever. Hon var genomskinlig, ignorerad. Det var hjärtekrossare för en mamma att se detta. Det kokade inom mig och jag kände avsky mot klasskompisarna och mot de vuxna som inte gjort nåt åt detta. Egentligen ville jag inte att hon skulle gå alls, men hon ville. Jag ville inte det för att jag ville inte utsätta henne för mer utfrysning än nödvändigt.

När hon slutade trean i gymnasiet hade hon kraschat, gått sönder och var slut och trasig. Hon fick ingen studentexamen då. Hon ville inte ha den vita mössan, inget som hängde runt halsen, ingen alkohol, inget firande, ingen lastbil. Bara säga tack och ge blommor och en kram till sin musiklärare och sen åka MC med sin morfar till havet och äta glass.

Ledigheter

Rutiner eller inte på ledigheten?

Tillsammans eller vara ifrån varandra?

Alla är olika.

Jessica vill ha rutiner i sin familj och bokar saker ihop och jag vill inte ha något av det för det funkar inte för min familj.

Det är inte helt lätt när hela vardagen ändras. Man byter kanske miljö från hemmet till landet eller någon annanstans. Tider och rutiner ändras. När allt är nytt går hjärnan på högtryck, Om du behöver – behåll rutiner som är viktigast för dig/ditt barn: mat och sömn. Så någon slipper bli trött och irriterad.

Kraven kommer om att man måste planera in en massa saker: semester, bad, sociala träffar med mera. Kanske kommer rädslan över att dygnet vänds upp och ner och det blir för mycket innesittande och så värst av allt – man jämför sig med andra och tycker att man borde ditten och datten också.

Relationer

Hur utvecklar de sig när vi är lediga?

För vissa kan de bli bättre och för andra helt tvärtom.

Hur är relationerna under ledigheten? Vad är din spontana reaktion? Bra eller dålig, eller både och? Vad är i så fall bra och vad är dåligt? Skriv ner och fundera sedan om varför relationerna blir bättre eller sämre när alla är lediga. Finns det några konkreta orsaker? Kan man göra något åt dem?

Så här har jag själv resonerat, så kanske du får inspiration att komma på något själv:

Bra för relationerna med ledigheten:

  • Alla är mindre stressade, inga tidiga morgnar och mer harmoni gör en mer trevlig över lag
  • Tid för fler roliga sysselsättningar som man vanligtvis inte orkar med
  • Mer tid att umgås och hinna prata på riktigt så man verkligen vet hur de andra mår

Dåligt för relationerna med ledigheten:

  • För mycket tid ihop så man får behov att vilja vara i fred.
  • Svårt att hålla fast i rutinerna, vissa tjatar på andra. Gissa vem som gör vad?
  • Latmasken knackar på dörren och blir insläppt och vägrar gå hem igen.

Energitjuvar

I min familj har vi alla lidit i olika grader av stress och utbrändhet. Maken, jag, dottern och sonen. När jag gick in i väggen kom det som en chock och jag tänkte:

”Hur var det möjligt? Jag som hade stenkoll och var stark.” Men förmodligen just därför!

Efter min utbrändhet har jag fått en ny bild av vad både identitet och prestationer betyder, vad som tar energi, vad som ger energi och vad jag behöver mer av och mindre av för att må bra. Till exempel funderar jag extra mycket på vad min lediga tid ska bestå av och frågar mig själv:

*Kan jag säga nej till saker jag inte vill eller orkar göra? Så klart jag kan.

*Kan det vara så att om jag ändrade min kost skulle den kunna ge mig mer energi? Absolut!

*Är mina krav på mig själv verkligen sunda? Nej de kan bli bättre!

*Hur ska jag sänka kraven, vad kan jag ta bort eller minska på? Kanske städa mindre, tacka nej till saker och låta hjärnan vila från både ljud och rörelse – det är ett skitbra tips som funkar fantastiskt!

*Finns det krav från andra på mig som gör mig stressad? Ja så klart. Kan de tas bort på nåt sätt? Ja, med sund självhävdelse och mer självmedkänsla. Att säga ifrån mer med andra ord.

Rent konkret då – i vardagen? Hur och vad gör man för att stressa ner om man har en rörig familj eller ett rörigt inre.

Ta reda på var dina energitjuvar finns. Varför det, kanske du undrar? Det finns ett enkelt svar på det. Du kommer att må bättre. När du vet vad som tar energi i ditt liv kan du lättare avgöra när du behöver återhämtning. Och lyckas du med det kan du undvika mycket stress.

Det är så lätt att glömma bort sig själv när man har en NPF-familj och eventuellt utmattning.

Prova också att göra något nytt som du aldrig gjort förut och utmana Dig själv. Förslag: stå på händer, fuldansa, sjung högt, odla, anmäl dig på en språkkurs, måla en tavla …

I nyhetsbrevet delar vi med oss av boktips, energitjuvs-tips, antistress-tips för ledigheter och själv-älsks-tips. Kolla in dem HÄR.

Så, glad sommar från oss och glöm inte – gör din sommar till en stressfri sommar så som den funkar bäst för just Dig och din familj.

/Malin och Jessica

Pin It on Pinterest

Share This