”Mitt barn vägrar att läsa annat än serietidningar”
”Mitt barn läser bara faktaböcker”
”Mitt barn läser ingenting, förutom innehållsförteckningarna på maten”
”Mitt barn vägrar att läsa. Men är jättebra på engelska”
”Mitt barn har bara läst Guiness Rekordbok!”

Men gud, läser barnen nåt? Uppmuntra det. Oavsett om man bara läser på mjölkförpackningens baksida, födelsedagspaketen eller bara på tandkrämstuben. Allt som motiverar är ju rätt… ja, kanske inte allt, men det mesta.
Det spelar ju ingen roll om man har ADHD, Asperger eller Tourette, vi är människor som har olika intressen. Punkt slut.

Jag har varit med i omgångar att försöka motivera mina barn att läsa. Först var det sonen som vägrade tills vi hittade böckerna om Drakriddaren Tam. Helt fantastiska. Det gjorde att han började att läsa. Sen ångade han på med ett gäng böcker och läser nu i princip allt. Men däremot hade han ingen bra allmänbildning men då hittade mormor och morfar SVD Junior. Oj, shit, vilken bra tidning. Se till att läsa den, den är bra för alla, men särskilt för vetgiriga och kunskapstörstande barn och ungdomar.

Sen, nu, har det varit dotterns tur. Hon lärde sig läsa snabbt och har inte haft några problem fram tills nu här på vårterminen. Hon orkar nästan ingenting. Vi har prenumererat ett tag på böcker med ”tjejtema”och de har hon gillat men så idag kom bokpaketet med stort B. Pubertetsguiden för smarta tjejer.

Hon läste från pärm till pärm. Igen och igen och igen. Så nu vet jag vad jag ska köpa för böcker och tidningar hem.

Allt handlar så klart om motivation. Ja men se till dig själv, hur kul är det att läsa något du inte gillar? Nä, just det, inget kul alls.


DAGENS LÄRDOM
Det finns alltid en väg. Alltid.


 

Med vänliga hyperhälsningar

MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Pin It on Pinterest

Share This