Fyra P – och så viktiga. På dessa fyra ”P’n” kan man bygga en handlingsplan.

Planera
Prioritera
Pausa
Peppa

Jag skrev om att lyckas med uppgifter tack vare ABC här om dagen och det var en enkel formel man kunde försöka använda till varje uppgift man hade framför sig. Enkel formel betyder såklart inte att något är enkelt. Hade livet varit enkelt hade vi aldrig behövt kämpa så hårt och använda alla dessa strategier.

För att varje uppgift ska kunna fungera behöver man ju också hjälp med den stora planen, årsplanen, kvartalsplanen, månadsplanen, veckoplanen, dagsplanen eller hur snäva planer man nu behöver göra.
Jag är till exempel ganska bra på att planera vad jag ska göra, men glömmer att Prioritera och ta Pauser. Peppa mig själv gör jag heller aldrig…jag får trösta mig med att jag är bättre på att peppa andra.

Planera – Svara på frågorna: Vad ska jag göra? Hur mycket ska jag göra? Är det möjligt att hinna med på den tid du har till ditt förfogande?

Prioritera – Svara på frågorna: När ska jag göra det? I vilken ordning ska uppgifterna göras? Vad är viktigast, tidsmässigt, ekonomiskt, annan parameter?

Pausa – Glöm inte att planera in luncher och andra pauser: Utan pauser och återhämtning blir uppgifterna inte så väl gjorda, och man mår inge’ bra.

Peppa – Var snäll mot dig själv:  Säg att du är bra när du är klar, eller halvvägs eller vilka minimål du än har. För du är bra! Kan du inte göra det själv, ta hjälp av någon annan.

Jag har ju ett till stort P i mitt liv och det är Prokrastinering…det vill säga att jag är jättebra på att skjuta upp saker som inte ger omedelbar belöning.

Hur gör du för att få dina uppgifter att bli gjorda?

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

Pin It on Pinterest

Share This