ADHD-tips #74. Planera Prioritera Pausa & Peppa

av | mar 15, 2017

Fyra P – och så viktiga. På dessa fyra ”P’n” kan man bygga en handlingsplan.

Planera
Prioritera
Pausa
Peppa

Jag skrev om att lyckas med uppgifter tack vare ABC här om dagen och det var en enkel formel man kunde försöka använda till varje uppgift man hade framför sig. Enkel formel betyder såklart inte att något är enkelt. Hade livet varit enkelt hade vi aldrig behövt kämpa så hårt och använda alla dessa strategier.

För att varje uppgift ska kunna fungera behöver man ju också hjälp med den stora planen, årsplanen, kvartalsplanen, månadsplanen, veckoplanen, dagsplanen eller hur snäva planer man nu behöver göra.
Jag är till exempel ganska bra på att planera vad jag ska göra, men glömmer att Prioritera och ta Pauser. Peppa mig själv gör jag heller aldrig…jag får trösta mig med att jag är bättre på att peppa andra.

Planera – Svara på frågorna: Vad ska jag göra? Hur mycket ska jag göra? Är det möjligt att hinna med på den tid du har till ditt förfogande?

Prioritera – Svara på frågorna: När ska jag göra det? I vilken ordning ska uppgifterna göras? Vad är viktigast, tidsmässigt, ekonomiskt, annan parameter?

Pausa – Glöm inte att planera in luncher och andra pauser: Utan pauser och återhämtning blir uppgifterna inte så väl gjorda, och man mår inge’ bra.

Peppa – Var snäll mot dig själv:  Säg att du är bra när du är klar, eller halvvägs eller vilka minimål du än har. För du är bra! Kan du inte göra det själv, ta hjälp av någon annan.

Jag har ju ett till stort P i mitt liv och det är Prokrastinering…det vill säga att jag är jättebra på att skjuta upp saker som inte ger omedelbar belöning.

Hur gör du för att få dina uppgifter att bli gjorda?

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017
[mailerlite_form form_id=1]

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This