Flow 
ett angenämt psykiskt tillstånd som man kan uppnå genom att ägna sig åt en verksamhet med tillräcklig uppmärksamhet. Uppslukad av en uppgift men ändå med en känsla av kontroll. Du mår bra och får energi istället för att det tar energi.

Hyperfokus (tex om man har adhd och/eller asperger)
Skulle kunna förklaras så här: att kunna rikta hela sin uppmärksamhet på saker som intresserar en, att kunna arbeta effektivt flera timmar åt gången. Och det låter ju härligt, men det kan se mer ut som att man är i ”dvala” än att det skulle vara en angenäm känsla. Och det kan vara oerhört svårt att avbryta det man tycker om. Så pass mycket att man gör sig själv illa tex genom att inte se till sina behov som mat, dryck och sömn.
Personer med adhd eller asperger kan ha en superuppmärksamhet, men när de inte är intresserade av det de ska hålla på med vandrar tankarna iväg någon annanstans.

Kortfattat: det kan vara en tillgång att kunna hyperfokusera på en arbetsuppgift men det är samtidigt en nackdel om man börjar hyperfokusera på annat än arbetsuppgiften och att man inte är kontaktbar när omgivningen kräver det.

/MrsHyper

Pin It on Pinterest

Share This