Jag fick en fråga och försöker att påbörja ett svar här. Som sagt, det finns massor av svar. Hjälp gärna till i kommentarerna nedan.

Frågan var:
”Har du något exempel på ”struktur och planering”? Jag tänker att iaf mitt barn verkligen behöver praktisk hjälp av personal just med planering och struktur. Inte bara muntliga instruktioner.”

Struktur och planering, olika exempel.

Hemma har vi haft så många konstiga och märkliga scheman och listor här hemma.
Ett tag var det viktigt med ”vems tur är det”? Det var så sjukt viktigt att det var lika och varannan gång:
först in genom ytterdörren
först ut genom ytterdörren
först in i bilen
sitta fram
sitta bakom pappa
sitta vid matbordet bredvid mamma
nattas av pappa
nattsaga av mamma
osv.

Vi hade en lapp på insidan av ytterdörren och ibland fick jag liksom öppna dörren först och kolla vad som gällde för att det inte skulle bli fel. För då blev det hyfsat hysteriskt här hemma 😀

• SCHEMAN – kan du ju göra för det mesta. Använd dem där du upplever att du har mest problem. Varje schema är nästan en hel vetenskap i sig, men jag försöker skriva några stödord så att du kanske får lite idéer och blir inspirerad att fixa egna.
– för morgonrutiner (vakna, toalettbesök, klä på sig, borsta tänder, äta frukost, packa väskan, sätta på sig skor, ytterkläder… blogg»)
– för förmiddag (kliva ur bilen/bussen/tåget gå in på förskola/skola, hänga av sig kläder, hitta sin plats…)
– för eftermiddag (byt till fritids, äta mellis, lista på vad man ska göra, avsluta leken, förbered för hämtning/hemgång…)
– för fritiden (packa väskan, ställa klockan, ta med kompisen…)
– för släktträff (förberedelser, leksaker/iPad/böcker/ritmaterial, hörselkåpor, hörlurar, tålamod…)
– för resa (massor – se detta blogginlägg1, blogginlägg 2, blogginlägg 3, blogginlägg 4, blogginlägg 5 )
– för kvällsrutiner (kvällsmat, toalettbesök, klä av sig, borsta tänder, packa väskan på kvällen istället för morgonen, lägga fram kläder till morgonen…)
– för tvätta håret (ta av sig kläder, sätta på rätt värme på vattnet i dusch eller bad, schampo, balsam, lägga fram handduk, rena kläder…)
– för nattning (pyjamas, välja saga, läsa sagan, prata om dagen ”vad var bäst idag?”, kramas och pussa godnatt, släcka lampan…)
– för mat, ett veckomatschema sparar tid och gnäll. Det finns veckomatsedlar överallt på internet, kopiera 4 veckor och kör på det enklaste måndag-torsdag när det är ont om tid, och så kan ni lägga mer tid på maten fredag-söndag om ni orkar. Glöm inte planera in luncherna på helgen när barnen är hemma. Det blir enklare så. Vi har haft matschema i snart 8 år, ibland slarvar vi någon gång men då blir det så jobbigt och ingen blir liksom nöjd.

Här finns ett schema att ladda ned från Jippieserien»

Jag får fortsätta en annan dag, nu behöver jag gå och natta mig själv 😀

Med vänliga hyperhälsningar

MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Pin It on Pinterest

Share This