Den 3:e säsongen av ”Din hjärna” börjar idag!

Denna gång har psykiatrikern Anders Hansen med hjälp av experter och forskning luskat i varför hjärnan aldrig får nog, varför vi utsätter oss för saker som är skadliga och vad som gör oss lyckliga.

 

Avsnitt 1 – Njutning och beroende, handlar om att vi idag lever i ett dopaminsamhälle.

Anders träffar extremidrottare, en beroendeterapeut och forskare samt använder sig själv i experiment där han utsätter sig för rädsla. Anledningen till att vi människor konstant söker mer njutning och aldrig är nöjda har med vår historia att göra. Men det beteendet synkar inte med dagens värld.

 

Dopaminet har historiskt sätt, hjälpt människan att överleva, men i vår moderna värld, hamnar istället, vissa människor i beroenden av olika slag, eftersom det finns ett överflöd.

Det gestaltar Anders genom att gå i en tom mataffär i jämförelse med en full mataffär.

 

Det här kicksökandet har med hjärnans signalämne hormonet dopamin att göra. När vi får lite, vill vi ha mer, som tex: snabbare bil, högre lön, fler likes på some, mer sex.

 

Mitt i hjärnan finns de basala ganglierna, som är de som hjälper människan att planera och kunna sätta igång. Jag tänker direkt på min dotter med adhd som har problem med båda dessa saker om hon inte tar sin centralstimulerande tablett.

 

En av forskarna påstår också att det är dopaminet som är anledningen till motivation, vilket är något som dottern ofta pratar om. ”Jag kan inte göra det här för jag har ingen motivation till det”. Till exempel vad gäller träning, har detta varit hennes argument länge, tills nu, när hon har hittat ett sätt att träna på med hjälp av technogym-maskiner, som ger henne dopaminkickar. ”Det är som att spela dataspel, det går fort och det är roligt”, säger hon.

 

Finna motivationen. Kunna planera. Lyckas att sätta igång. Allt detta är svårt för min dotter. Känner du igen dig? Kanske kan du förstå lite mer om hur hjärnan fungerar om du lyssnar på dagens avsnitt. Jag rekommenderar det i alla fall.

 

Varje tisdag framåt kan man nu se säsong 3 med följande innehåll:

Avsnitt 2 Ond eller god

Avsnitt 3 Kreativitet

Avsnitt 4 Anpassningsförmåga

Avsnitt 5 Framtidens hjärna

Pin It on Pinterest

Share This