Omstart – som i att starta om en dålig morgon, ett dåligt samtal, ett felaktigt beslut, sjuka ordväxlingar eller en förstörd middag. Jag har skrivit om det förut och jag började med det för länge sedan, när sonen var liten. Men det funkar faktiskt fortfarande, det har blivit som ett verktyg.

Det var över åtta år sedan som omstart kom till. Det var en skitmorgon, som så många andra här hemma på den tiden. Inget funkade, skrik och gnäll och krav från både vuxna och barn. Det blir lätt så även för oss vuxna när man aldrig får lugn och ro. Man är på helspänn hela tiden, precis som barnen och upplever misslyckanden lika mycket som dem. Men den här morgonen kände jag bara att jag fått nog. Jag måste ändra på något. Och sonens dag blev ju inte heller bra av att vi bråkade och som han brukade säga ”arget” satt kvar i kroppen hela dagen.

Jag kom ihåg hur jag och Victor kvällen innan hade suttit och spelat hans favoritspel på datorn när datorn plötsligt ”frös”. Ingenting rörde sig. Vi var tvungna att göra en omstart på datorn. Omstart, hm… tänk om det skulle fungera i verkliga livet? Jag testar, tänkte jag desperat.

– Victor, sa jag något ansträngt, jag har en idé. Minns du igår kväll när datorn fastnade och vi gjorde en omstart? Efter omstarten fungerade allt som det skulle, visst?
– Jaa, det kommer jag ihåg.
– Jag tycker vi prövar att göra en omstart nu, du och jag! Vi räknar från tre och nedåt. Vi säger OMSTART, spolar tillbaka hela morgonen fram till att jag väcker dig. På så sätt startar vi om hela dagen? Vad säger du?
– Ja, det gör vi, sa Victor och sken upp. Kul!
Sagt och gjort, vi räknade baklänges tillsammans 3 – 2 – 1 – och ropade OMSTART högt. Vi sprang baklänges genom köket, hallen, uppför trappan, in i Victors rum och Victor hoppade ner i sängen, under täcket.
Sen låtsades jag väcka honom.
– God morgon min lilla solstråle, välkommen till en ny dag, sa jag i min allra käraste ton.
– God morgon, mamma, åh en sådan vacker dag det är idag, kvittrade Victor. Och sträcket ut armarna så där som man gör på film.
– Ja, verkligen en vacker dag, och nu är det dags att göra sig redo för skolan och alla härliga kompisar.
– Mamma, det kommer att bli en fantastisk dag!

Och det blev det. Omstart säger jag bara…magi!

TIPS! Gör ljudet av ett snabbspolande band när ni gör omstarten så blir det ännu larvigare = kuligare!

 

P.S. det funkar även mellan maken och mig – och allt det här blir ju lite töntig när vi är vuxna så det slutar ofta i garv. D.S.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This