ADHD-tips #37. Omstart – världens bästa knep.

av | feb 6, 2017

Omstart – som i att starta om en dålig morgon, ett dåligt samtal, ett felaktigt beslut, sjuka ordväxlingar eller en förstörd middag. Jag har skrivit om det förut och jag började med det för länge sedan, när sonen var liten. Men det funkar faktiskt fortfarande, det har blivit som ett verktyg.

Det var över åtta år sedan som omstart kom till. Det var en skitmorgon, som så många andra här hemma på den tiden. Inget funkade, skrik och gnäll och krav från både vuxna och barn. Det blir lätt så även för oss vuxna när man aldrig får lugn och ro. Man är på helspänn hela tiden, precis som barnen och upplever misslyckanden lika mycket som dem. Men den här morgonen kände jag bara att jag fått nog. Jag måste ändra på något. Och sonens dag blev ju inte heller bra av att vi bråkade och som han brukade säga ”arget” satt kvar i kroppen hela dagen.

Jag kom ihåg hur jag och Victor kvällen innan hade suttit och spelat hans favoritspel på datorn när datorn plötsligt ”frös”. Ingenting rörde sig. Vi var tvungna att göra en omstart på datorn. Omstart, hm… tänk om det skulle fungera i verkliga livet? Jag testar, tänkte jag desperat.

– Victor, sa jag något ansträngt, jag har en idé. Minns du igår kväll när datorn fastnade och vi gjorde en omstart? Efter omstarten fungerade allt som det skulle, visst?
– Jaa, det kommer jag ihåg.
– Jag tycker vi prövar att göra en omstart nu, du och jag! Vi räknar från tre och nedåt. Vi säger OMSTART, spolar tillbaka hela morgonen fram till att jag väcker dig. På så sätt startar vi om hela dagen? Vad säger du?
– Ja, det gör vi, sa Victor och sken upp. Kul!
Sagt och gjort, vi räknade baklänges tillsammans 3 – 2 – 1 – och ropade OMSTART högt. Vi sprang baklänges genom köket, hallen, uppför trappan, in i Victors rum och Victor hoppade ner i sängen, under täcket.
Sen låtsades jag väcka honom.
– God morgon min lilla solstråle, välkommen till en ny dag, sa jag i min allra käraste ton.
– God morgon, mamma, åh en sådan vacker dag det är idag, kvittrade Victor. Och sträcket ut armarna så där som man gör på film.
– Ja, verkligen en vacker dag, och nu är det dags att göra sig redo för skolan och alla härliga kompisar.
– Mamma, det kommer att bli en fantastisk dag!

Och det blev det. Omstart säger jag bara…magi!

TIPS! Gör ljudet av ett snabbspolande band när ni gör omstarten så blir det ännu larvigare = kuligare!

 

P.S. det funkar även mellan maken och mig – och allt det här blir ju lite töntig när vi är vuxna så det slutar ofta i garv. D.S.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

[mailerlite_form form_id=1]

 

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This