ADHD-tips #39. Vita lögner är inte hela sanningen…

av | feb 8, 2017

Det är ju fantastiskt med människor som inte kan ljuga. Eller? Det beror väl på vad de berättar sanningar om tänker jag.

Det är ju inte alltid så att din sanning är densamma som min, och då pratar jag inte om ”alternativa fakta” som Trump och hans kompisar pratar om. Egentligen är ju många sanningar åsikter som en person har, det är inte baserat på fakta utan på tyckande. Och det tyckandet har uppstått genom år av olika erfarenheter som vi är med om.

Jag har tex svårt för vissa namn som jag förknippar med några som var dumma mot mig när jag var liten, men det betyder ju inte att det är ”fula namn”. Även fast jag kanske aldrig skulle döpa mina barn till just de namnen. Men för vissa blir det ”sanningar”. Och då blir det oftast konflikter, eftersom vi då kanske inte håller med varandra och jag vill kanske inte ha ”din sanning”.

Vita lögner, vad ska man med de till? Jo, det är de man använder när man har åsikter som kanske andra inte håller med om. Till exempel om man tycker att någon är ful, har knäpp frisyr, klär sig töntigt, pratar konstigt, är tråkig osv. Man kan ju istället säga ”inte i min smak”, ”jag har svårt att förstå”, ”jag har inte tid att fika” eller något annat som passar för respektive situation.

Är det att ljuga när man inte säger sin sanning eller är det att använda sig av vita lögner?

Till exempel försöker jag lära min son att inte säga all sanning, som att jag är pluffsig, min mage putar nämligen över byxkanten. Det är i och för sig fakta, men han behöver inte berätta det för mig eftersom jag vet det. Det syns, det är uppenbart, men någon annan kan bli sårad.

Eller kanske det bästa, när människor har svårt att hålla tider kan man bestämma en halvtimme tidigare. Då kan man mötas i rätt tid och slipper vänta. Till exempel om jag och den personen som aldrig håller tiden ska ses innan bion kl 18.00 säger jag 17.30 för jag vet att personen alltid är sen. Jag är där 17.45 för säkerhets skull – för ibland inträffar ju mirakel.

Det finns ett fint ordspråk som jag brukar försöka hålla mig till, i alla fall när jag har energi och tålamod och det går ungefär så här: ”only tell the truth if it is kind and necessary!”
Enkelt översatt ”berätta bara sanningen om den är vänlig och nödvändig! ”

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

[mailerlite_form form_id=1]

 

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This