Det är ju fantastiskt med människor som inte kan ljuga. Eller? Det beror väl på vad de berättar sanningar om tänker jag.

Det är ju inte alltid så att din sanning är densamma som min, och då pratar jag inte om ”alternativa fakta” som Trump och hans kompisar pratar om. Egentligen är ju många sanningar åsikter som en person har, det är inte baserat på fakta utan på tyckande. Och det tyckandet har uppstått genom år av olika erfarenheter som vi är med om.

Jag har tex svårt för vissa namn som jag förknippar med några som var dumma mot mig när jag var liten, men det betyder ju inte att det är ”fula namn”. Även fast jag kanske aldrig skulle döpa mina barn till just de namnen. Men för vissa blir det ”sanningar”. Och då blir det oftast konflikter, eftersom vi då kanske inte håller med varandra och jag vill kanske inte ha ”din sanning”.

Vita lögner, vad ska man med de till? Jo, det är de man använder när man har åsikter som kanske andra inte håller med om. Till exempel om man tycker att någon är ful, har knäpp frisyr, klär sig töntigt, pratar konstigt, är tråkig osv. Man kan ju istället säga ”inte i min smak”, ”jag har svårt att förstå”, ”jag har inte tid att fika” eller något annat som passar för respektive situation.

Är det att ljuga när man inte säger sin sanning eller är det att använda sig av vita lögner?

Till exempel försöker jag lära min son att inte säga all sanning, som att jag är pluffsig, min mage putar nämligen över byxkanten. Det är i och för sig fakta, men han behöver inte berätta det för mig eftersom jag vet det. Det syns, det är uppenbart, men någon annan kan bli sårad.

Eller kanske det bästa, när människor har svårt att hålla tider kan man bestämma en halvtimme tidigare. Då kan man mötas i rätt tid och slipper vänta. Till exempel om jag och den personen som aldrig håller tiden ska ses innan bion kl 18.00 säger jag 17.30 för jag vet att personen alltid är sen. Jag är där 17.45 för säkerhets skull – för ibland inträffar ju mirakel.

Det finns ett fint ordspråk som jag brukar försöka hålla mig till, i alla fall när jag har energi och tålamod och det går ungefär så här: ”only tell the truth if it is kind and necessary!”
Enkelt översatt ”berätta bara sanningen om den är vänlig och nödvändig! ”

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This