När Victor var liten så var dagarna fyllda av elände och när vi skulle natta och vi pratade om dagen blev det så mycket ångest. Vi kom på att vända det men jag kommer inte längre ihåg varifrån vi fick idén att göra det. Istället för att prata om dagen så skulle Victor berätta om bra saker som han hade varit med om på skolan. Tre saker var för svåra för honom att komma på, så vi minskade ned det till EN sak. Och då fick det bli ”det bästa”.
– Vad är det bästa som hänt idag? kunde vi fråga vid nattningen

Ofta hade han svårt att komma på någonting. Det var så sorgligt. Vissa dagar kunde han säga: Idag var det bästa att jag INTE slog någon fast jag var på väg! Då fick vi berömma det, men vi ville ju att han skulle se andra saker om sig själv. Vi fick hjälpa till med att ställa ledande frågor så att han kunde hjälpa sig själv. Efter ett tag kom det små hintar om att han började se andra saker hos sig själv.
– Jag höll upp dörren för Vilma idag.
– Jag hängde upp en jacka som låg på golvet.

Efter några månader började det komma saker som:
– Idag har jag haft kul!
– Idag mådde jag bra!
– Idag skrattade jag!

Då kände vi att det började att vända och han kunde hitta tre saker som var bra med dagen. Hans eget fokus hamnade på allt som kändes bra och blev bra, istället för allt dåligt och fokus på att inte göra fel hela tiden.

Kan man inte komma på tre bra saker, så räcker det med att börja prata om det bästa som hänt under dagen. Det blev nyckeln till att hitta fler bra saker.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This