53 år gammal fick jag en adhd-diagnos.

Livesändning 6 september kl 12:15 – luncha samtidigt!

Jag har alltid sagt ”jag har ju adhd, fast inte på papper”. Nu har jag det på papper och det var en märklig upplevelse.
Att göra utredningen blev en minnesresa från barndom och fram till nu. Ställa 180 frågor till mina föräldrar och höra dem prata om mig som liten. Lilla Jessica ♥️ Jäklar vad jag har fått kompensera och kämpa hårt för alla mina tillkortakommanden. Det jag älskar har jag lätt för. Det jag avskyr har jag svårt för. Så svårt att det oftast inte blir gjort alls.

Jag blev förvånad över min egen reaktion när jag faktiskt fick min adhd-diagnos. Jag blev sorgsen och nedstämd och under ett par veckor kände jag inte riktigt igen mig. Och då är jag ändå en person som inte har problem med diagnoser. Jag tror att det var psykologens ord ”du har kämpat så hårt i så många år för att kompensera för det som är enkelt och naturligt för alla andra”. Jag tror att det var de orden som tog tag i mig. Det var som att för första gången bli sedd på riktigt.

Nu tänkte jag testa medicin för att se om det kan hjälpa mig. Följ  min medicinresa på instagram @mrs.hyper och här på webben.

Har du frågor så ställ dem – jag har inga problem att svara på det mesta. Inga frågor är förbjudna.

/Jessica

///

Ja, det ska verkligen bli spännande att följa min chef/kollega//väns medicin-resa. Jag själv är NT, men precis som för min dotter, så upplever många att adhd-medicin hjälper dem att fungera i vardagen. Och som för min son, som är en av de som inte blir hjälpt, skriver BUP att en stor del av patienterna, men inte alla, får önskad hjälp av adhd-läkemedel. (Läs mer i nyhetsbrevet om hur det varit för mina ungar.)

Vidare uttalar sig BUP-chefen såhär: ”Vi gör inte vad som är bäst för barnen” i detta nyhetsinslag: Stor ökning av barn som får adhd-medicin. Enligt Socialstyrelsen, hämtade över 146 000 svenskar ut minst ett recept under 2020. (året innan låg siffran på 130 000). Många gånger räcker det inte med medicin, utan andra åtgärder behöver sättas in. Om det talar professor Gillberg om i inslaget Stor ökning av adhd-medicin bland svenska barn

Vad är adhd-medicin?

Den mest förekommande behandlingen för adhd är centralstimulantia (CS), som är ett läkemedel som frisätter substanserna dopamin och noradrenalin, vilket gör att förmågan till koncentration och uppmärksamhet ökar och att impulsiviteten minskar.

läkemedelsverket kan man läsa om vilka rekommendationer som gäller, t ex vad gäller doser och avslutning.

/Malin

 

Pin It on Pinterest

Share This