Jag har Tourette. Rätt! Rätt! och lite ADHD, av Jessica Stigsdotter Axberg är den tredje boken i hennes bokserie om barn med neuropsykiatriska diagnoser och deras liv.

Boken handlar om Sofie som har tourette och hur hennes dagar ser ut och hur människorna hon kommer i kontakt med reagerar på hennes sätt att vara.

Den berör på djupet och för mig som både arbetar som stödpedagog inom området NPF och där kommer i kontakt med människor med liknande diagnoser dagligen och som mamma till en nioårig son med tourette så kände jag en glad nyfikenhet när jag öppnade boken.

Jessica ger genom sin Sofie touretten ett ansikte och känslan jag hade under hela boken var en rysning av igenkännande som letade sig ner över ryggen.
Bilderna i boken ger den en positiv känsla, man blir glad och känner en viss tillförsikt.
När jag läste boken för min son log han av igenkännande och tog över och läste klart boken samtidigt som en diskussion om hur han känner sig uppstod.

Längst bak i boken har Jessica skrivit fakta om diagnosen och berättar även lite om Sofie och hur hon har det idag.
Boken kommer antagligen att bli en lika stor tillgång både för barn med som utan diagnoser och deras föräldrar som de tidigare böckerna är. Boken behöver även finnas i skolbiblioteken för att på ett positivt informera och avdramatisera barn och ungdomars inställning till NPF.

Som förälder till ett nydiagnostiserat barn famlar man i mörkret och att då låta barnet läsa en bok som är lika informativ som både positivt skriven och illustrerad med bilder i färger och form som gör dig glad gör att man vågar läsa, man vill läsa och man vill få veta mer.

Jag rekommenderar boken till alla som har med barn att göra!!

Marie Jansson Bergman Stödpedagog

——————-

 

Tack fina Marie!

Med vänliga hyperhälsningar

MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Pin It on Pinterest

Share This