Observera att det här inlägget är från 2017

Känner du till Feng Shui ? Det är ett sätt att skapa harmoni: ”När du städar och röjer befriar du dig i stället från negativ påverkan och gör plats för ny och positiv energi”. Många tips liknas vid mindfulness men Feng Shui inkluderar även möblering, ljussättning och att hålla ordning.

Liknande strategier finns inom många ledarskapsteorier, ordningsteorier och andra teorier. Den är alltså ingen ny teori eller metod. Och det fanns en tid när det här var superviktigt för vår familj.

För det gäller ju verkligen att välja sina krig. Och då menar jag att avstå från krig. Inte att välja dem som man kan bokstavstolka ordspråket. Några exempel på ”olika boxar” för olika beslut.

MrsHyper_ADHD-tips_012-teori1Kommer strategin att funka?
Absolut inte – Kanske – Absolut

Har jag inte en glasklar tanke om svaret och mitt svar blir ”kanske” så testar jag strategin.

Om inte ”kanske” lutar mer åt ”Absolut inte” för då lägger jag ned direkt för att spara energi. Det kan ju vara värt det om jag ser att strategin kan löna sig i långa loppet. Annars är det såklart inte värt det.

MrsHyper_ADHD-tips_012-teori2Är det värt att bråka om?
Absolut inte – Kanske – Absolut

Min dotter åkte ofta till förskolan i bara stövlar och blöja. Men då tog jag med mig alla kläder. Det var ABSOLUT INTE värt att bråka om. Det gick ju att lösa på ett helt annat sätt. När hon såg de andra barnen ha på sig kläder satte hon på sig dem.

Min son skriker ”Jag hatar den här maten, jag vägrar äta!”, ”Jag vill inte ha på mig de här byxorna”, ”Jag vill inte åka hemifrån!”
Om jag direkt tänker att det ”kanske” inte är värt att bråka om, blir valet: det är ”Absolut inte” värt att bråka om. Jag sparar energi. Kan jag använda en strategi för att få honom att smaka på maten? Strategi för andra kläder? Strategi för att lämna huset? Bråka, lirka eller strunta i? Det måste sorteras hela tiden.

Jag väljer så ofta det går den minst energikrävande boxen. För om jag ska orka måste jag spara energi. Jag vill inte slösa god energi på negativa beslut, som naturligtvis kommer generera negativ energi. Det blir lite som matte på något sätt, fast i den här världen blir inte två negativa saker positivt.

MrsHyper_ADHD-tips_012-teori3Slänger in bilden från en riktig Feng Shui-rensning i hushållet. När du tex ska rensa i förrådet. Det där förrådet där du sparar på allt som du inte orkar ta ställning till. Jasså du kände igen dig direkt 😀 De flesta av oss så. Oavsett om man har adhd eller ej. Skapa fem högar och bestäm dig för var du vill lägga dina saker. Men se till att kanske-högen blir så liten som möjligt, annars har du inte tagit några nya beslut.

 

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This