Pressmeddelande Kaosteknik

Ladda ned en wordfil med pressmeddelandet här»

Kaosteknik. Nycklar till insikt, igenkänning och lite skratt. Det är ju precis det man behöver för att förstå, förklara och hantera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och nu kommer boken som hjälper till med just det!

Det är en kort sammanfattning på vad Lina Melanders nya bok Kaosteknik innehåller som MrsHyper ger ut nu i sommar.

Lina Melander är den första utomstående författaren på MrsHyper som inriktar sig på att sprida kunskap om npf bland annat genom bokutgivning. 

OM BOKEN

Kaosteknik handlar om Mini. Och om Morsan, typen och gänget. Om polarn, fröken och djuret med flera. Om hur mycket ett E kostar i skolan, vad NPF-kuddar är, om arkeologi på skolgården, om en morsa på glid, om när hela havet stormar inne på hjärnkontoret och om chilimarinerade larver inne på bajamajan. Bland annat. Kaosteknik förväxlas med begreppet Curling, men det handlar istället om att manuellt reglera sådant som annars till större delen regleras automatiskt. För utomstående kan detta se ut som daltande. Därför är det viktigt att förstå själva grundfunktionerna hos barnet. För de flesta är solen varm och ger energi. För Mini är solens strålar skadliga. De skadliga strålarna för Mini heter sociala situationer, ljus, oförberedda händelser, dofter, människor i rörelse, synintryck, kollektiv information, risker, ansvar för saker och tider, normer, ovisshet, prestation, olika regler och förhållningssätt, tidspress, komplexa instruktioner och uppgifter samt ljud. Solskyddsfaktorn heter struktur, planering, kommunikation, tydlighet, flexibilitet, individuell information, individuella instruktioner, visuellt stöd, skriftlig information, hörlurar, utökad tid och enhetligt bemötande. Skuggan är en strategisk placering i klassrummet, möjlighet att gå undan en stund och en förstående vuxen som finns tillgänglig. De allra starkaste soltimmarna är vissa moment som hon kan behöva bli helt befriad ifrån.

OM FÖRFATTAREN
Lina är behandlingspedagog och har arbetat länge med barn och ungdomar, framför allt inom skolan, och mött massor av barn med NPF. Hon är också mamma till två flickor med NPF så hon lever och andas bemötande och strategier, så det kom sig naturligt att hon startade sajten Kaosteknik, som kom att utvecklas till boken med samma namn.

– Många av mina läsare på hemsidan Kaosteknik har efterfrågat en bok. En bok når förhoppningsvis ut till andra målgrupper än de som rör sig på nätet och aktivt söker efter information. Dessutom är det lättare att ge en bok i handen på någon man vill skall läsa materialet, än att uppmana personen att söka på en hemsida. Det blir mer samlat och mer av en helhet i bokform. Därför kändes det naturligt att kunna erbjuda detta, säger Lina Melander.

Boken riktar sig till alla som möter barn och ungdomar med npf men särskilt till personal inom skola och barnomsorg.

– Det finns så oerhört mycket att förhålla sig till som personal inom dessa områden och många gånger är informationen väldigt teoretisk. Det saknas möjlighet att på ett lättsamt sätt hitta nycklar till insikter som kan leda till bättre samarbete och mer fungerande lösningar. Boken passar också bra för anhöriga till ett barn med npf. Man kanske är ganska ny inför detta med diagnoser och behöver lite hjälp på traven att sätta sig in i vad det innebär rent praktiskt för barnet. Eller så behöver man helt enkelt bara få känna igen sig en stund och skratta lite åt allt det knepiga man ställs inför, avslutar Lina.

SAGT OM BOKEN
”En fantastisk bok! Jag slukade den, skrattade, nickade instämmande, förvånades och förvissades! Man blir glad, stärkt, inspirerad och hoppfull. Denna NPF-föräldrarnas kreativa överlevnadshandbok har mycket att lära ALLA som tvivlar, försöker, och undrar om vi tänker och gör rätt för våra älskade ungar.”
/Lotta Borg Skoglund, MD PhD, SMART Psykiatri

”Säger bara WOW, denna behövs. Så fint illustrerad och lätt att relatera till, när man arbetat hela sitt liv i skolan med barn och unga lite varstans. Blir varm i hela kroppen och hör mig själv fnittra till när jag läser, då igenkänningsfaktorn är så hög. LÄS; LÄS, alla ni som kommer i kontakt med barn och unga oavsett var.”
/Mi Åberg Anell, Verksamhetsutvecklare/Huvudmannastöd, Pysslingen Skolor

”Detta är en underbar bok. Den handlar om Mini och Morsan och några andra typer och hur deras liv går för sig. Fast egentligen är det en bok om NPF. Mini och Morsan är bara illustrationer. Men de gör att jag upplever att jag känner Mini och Morsan. Jag får uppleva Minis värld på riktigt. Och Morsans. Så att jag förstår NPF på ett mycket djupare plan. Läs den!”
/Bo Hejlskov Elvén, Leg. Aukt. psykolog, Lic. EuroPsy psychologist

”En bok som går rakt in i både mage och hjärta, skriven med en stor portion humor blandat med fakta., som skulle kunna fungera utmärkt som en uppslagsbok i skolan när man arbetar med elever som har NPF. Jag rekommenderar verkligen boken till alla som har någon form av relation till ett barn med NPF. ”
/Christine Elm, Rektor, Sollentuna international school

Ladda ned en wordfil med pressmeddelandet här»

 

Pin It on Pinterest

Share This