Observera att det här inlägget är från 2017

Det låter såklart självklart att man inte ska starta krig och det är ju ingen som vill det. Här pratar jag om att undvika konflikter med de som omger ens barn. Vi behöver vara den som förstår mer.
Som Michelle Obama så snyggt sa ” When they go low, we go high.” Snabbt översatt: När de sänker sig, höjer vi oss. vilket egentligen betyder (i mina öron) När de beter sig illa, gör vi inte som dem, vi är bättre än så.

Det är så otroligt lätt att gå i fällan ”varför hjälper du inte mitt barn när jag har sagt vad det behöver?” eftersom våra barn oftast beter sig olika hemma mot fritid och skola. Dessutom beter mina barn sig olika i olika miljöer i skolan och såklart med olika lärare. En lärare kan ju uppfatta mitt barn på ett helt annat sätt än en annan. Till exempel matte-läraren vs svenska-läraren, och det är både beroende på vilken relation mitt barn har till ämnet och till läraren i sig. Om jag skäller på tex en lärare för att den gör fel gentemot mitt barn kommer läraren antagligen alltid att tänka på mig som skäller när det ser mitt barn. Och då tror jag inte att jag är särskilt schysst mot mitt barn. För vad tycker du om andra barn vars föräldrar skäller ut dig? Inte de goaste ungarna direkt kanske.

Vi föräldrar behöver vara de som lyssnar i massor och sedan ge lärare, läkare, tränare och andra de tips och råd där det efterfrågas. Ger vi tips och råd där det inte behövs blir vårt prat kanske bara ”dravel” i någon annans öron. Vi vill såklart skydda våra barn från allt ont, men det kan vi inte. Däremot kan vi ta hand om barnen när det gått snett, när det blivit fel. Kliva in som vuxna starka förebilder och prata med barn och kanske andra vuxna om vad som hänt.

Och försöka att alltid ha förhållningssättet ”det här ska vi lösa”, ”det är ingen som är elak med flit”, ”här har det antagligen skett ett missförstånd” och så vidare. Har vi den inställningen kommer konflikten antagligen att självdö och rinna ut i sanden. Sen finns det såklart elaka och dumma människor, det säger jag ingenting om, men vi kan inte utgå från att det är så. Då kommer vi antagligen att skapa mer problem än det var innan. För det mesta är människor hyggliga varelser som bara vill hålla på med sitt. Det är min erfarenhet iallafall.

Det här blev kanske lite PK* tänker du…ja det kanske det blev, men det är ju också så här man undviker konflikter.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

* PK- Politiskt Korrekt

 

Pin It on Pinterest

Share This