Det jag brukar packa ned sist när jag ska ut och resa brukar vara necessären. Den som innehåller tandborste, tandkräm, hårborstar och… mediciner. Och det är då jag brukar komma på ”jäklar, man måste ju ha intyg för medicin när man är ute och reser…” och då är det i senaste laget. Ska ni ut och resa och behöver ha med er adhd-mediciner som är narkotikaklassad ska ni göra så här:

Resa utanför Schengen
Tyvärr får du söka upp ambassaden själv och kolla vad som gäller för just det landet. Kontakta landets ambassad i Sverige för mer information»

Resor inom Schengen
• Schengenintyg behövs om du reser till ett land inom Schengen. Intyget får du utskrivet på ett apotek, giltigt i 30 dagar. 

Innan du går till apoteket

  • Fyll i en blankett för varje medicin du behöver intyg för. Har du olika mediciner behöver du alltså en blankett per medicin. Ladda ned blankett för Schengenintyg här» 
  • Ta med ifylld blankett/blanketter till apoteket.
  • Använd originalförpackningen. Dina mediciner som du har med dig bör alltid vara kvar i originalförpackningarna, och då gärna med apoteksetiketterna kvar. Det kommer att underlätta rejält vid en eventuell tullkontroll och kommer hjälpa dig skaffa nya mediciner om du behöver få mer medicin medan du är bortrest.
  • Ta med din egen giltiga legitimation.

Flytande mediciner i handbagaget?
Receptbelagd, receptfri medicin och sjukvårdsartiklar i vätskeform får medföras utan begränsning dvs. du får ta med det du behöver under resan och din vistelse.

Men det är viktigt att du tar upp din medicin i vätskeform från ditt handbagage. Då gör de en separat scanning i säkerhetskontrollen. Här kan du läsa mer om regler för medicin i handbagaget hos Transportstyrelsen» 

Smashing-tips – ladda ned appen UD Resklar och kolla vad som gäller i det land du ska till. Kanske avråds resor dit eller så behöver du visa eller att passet måste ha en viss giltighetstid för att du ska få komma in. Bra att ha på resan också om du behöver kontakta landets ambassad eller få andra uppgifter om platsen. Spana in appen 😀

OCH såklart, senaste informationen finns på 1177.se»
Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This