Victor var ca 6 år gammal och var otroligt vild, hittade på bus, var orädd och härlig, om man som vuxen kunde visa och sätta gränserna åt honom vill säga. Vuxna som inte förstod betedde sig riktigt illa mot honom. Det var skrämmande att få vara med om. Och det gjorde ont i hjärtat.

En helg gick han iväg till en kompis, som han brukade. Inget konstigt med det. Patrik åkte iväg till lanthandeln för att handla mjölk men på vägen hem hittade han Victor, jätteledsen, alldeles själv sittandes i diket i närheten av hemmet. Patrik stannade bilen hoppade ur och satte sig bredvid honom. Kompisens pappa hade tydligen blivit rasande på Victor och kastat ut honom, och bett honom att aldrig komma tillbaka. Han struntade i att ringa oss och berätta det eller vad som hade hänt. Victor satt med en liten groda i handen och sa allvarligt ”nu är jag inte ensammast i hela världen, nu har jag hittat en kompis som vill vara med mig, och livet är värt att leva igen”. Victor fick ta hem grodan men vi var tvungna att berätta att grodan nog inte mådde så bra av att bli klappad och att han behövde få hoppa runt i trädgården med sina vänner. Det var hjärtskärande att se det avskedet. Tårarna rullade nerför hans kinder.

Där och då bestämde vi oss för att skaffa husdjur till Victor. Pälsdjur gick inte alls eftersom jag är så allergisk, fiskar är tråkiga, ormar och ödlor har jag svårt för och insekter vill jag inte ha i huset. Sköldpadda fick det bli. Lite efterforskningar innan köpet kom vi fram till att det var schysst om sköldis fick en kompis. Så det blev två. Hugo och Nina fick de till namn. Och Victor kände sig inte ensam längre. Det var i den här åldern han hade börjat att prata om döden, att det kanske var bäst om han dog. För ingen skulle ju sakna honom. Men tack vare sköldpaddorna Hugo och Nina kunde han ju inte lämna dem i sticket. Han fick något som var värt att leva för, bara 6 år gammal.

Så, ibland kan husdjuren rädda liv. Till och med en sköldpadda kan rädda liv.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

Pin It on Pinterest

Share This