ADHD-tips #32. På bio får man springa i trapporna!

av | feb 1, 2017

Att gå på bio var inte det lättaste. Inte förrän sonen var över sju år och fått medicin som hjälpte honom med hans hyperaktivitet gick det hyfsat. Vi försökte någon gång när han var 4-5 år, men det vara bara att ge upp. Vi slutade gå på bio.

En dag bokade vi biobiljetter och åkte iväg. Eftersom vi inte hade varit på bio på några år hade vi liksom glömt hur det var för Victor och vi hade glömt att det inte funkade alls varken med ljuden, ljusen, de andra barnen, alla lukter och alla andra intryck. Och så hade vi med oss lillasyster nu. Vi hade velat utreda henne redan som fyraåring, eftersom vi såg att hon var mycket lik storebror på många sätt. Skitglad, skitarg, supertrött, jättepigg, helt orädd, superhungrig, sjukt törstig, jättemätt och aldrig riktigt lagom.

Femton minuter. Det är en lååååång tid om man har myror i brallan. Victor satt som ett ljus, men lillasyster Linnéa hon for upp och ned i stolen, kröp under allas ben, satte sig i trappen, ställde sig i trappen, kröp tillbaka till oss, nöp mig i benet, stirrade ut barnen som satt ovanför oss, ville prata med dem, försökte få kontakt med storebror, kröp tillbaka, gjorde kullerbyttor, satte sig upp, sprang upp- och nedför trappen, ville gå på toaletten, ville äta, ville dricka, satte sig och så vidare under 1 timme och 25 minuter. Varför höll vi ut så länge kanske du undrar? Jo, men vi tänkte ”snart tröttnar hon säkert” och hoppades. Och hoppades. Och hoppades alldeles förgäves. Antagligen förstörde vi biobesöket för alla andra. Det var inte meningen, men det var så det blev.

Bio-strategi 1
Boka platser bredvid trappan, och den som behöver röra på sig sitter längst ut. Då kan den som behöver gå ifrån så fort den inte orkar sitta still. Och stör ingen. Ja, inte så många i alla fall.

Bio-strategi 2
Öronproppar. Såklart. Är det för högt åker de in, dessutom stänger man av många andra ljud också.

Bio-strategi 3
Gå in sist av alla. Dels för att det blir stökigt om man sitter på kanten och alla ska in i mitten. Och dels för att man inte hinner tröttna innan filmen börjar. Helst ska man gå in precis när reklamen slutar.

Bio-strategi 4
Förutom att gå på toaletten precis innan så är det ok att gå på toaletten under biobesöket också. Det kan vara skönt att gå undan från alla intryck en stund.

Bio-strategi 5
Andas. Alltså du som förälder. Det är ok, låt de andra glo, ditt barn mår bra av att du gör dessa anpassningar och du är en hjälte. Beröm dig själv, även om det går åt pipan. Se det som träning.

Kram
Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

[mailerlite_form form_id=1]

 

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This