Att gå på bio var inte det lättaste. Inte förrän sonen var över sju år och fått medicin som hjälpte honom med hans hyperaktivitet gick det hyfsat. Vi försökte någon gång när han var 4-5 år, men det vara bara att ge upp. Vi slutade gå på bio.

En dag bokade vi biobiljetter och åkte iväg. Eftersom vi inte hade varit på bio på några år hade vi liksom glömt hur det var för Victor och vi hade glömt att det inte funkade alls varken med ljuden, ljusen, de andra barnen, alla lukter och alla andra intryck. Och så hade vi med oss lillasyster nu. Vi hade velat utreda henne redan som fyraåring, eftersom vi såg att hon var mycket lik storebror på många sätt. Skitglad, skitarg, supertrött, jättepigg, helt orädd, superhungrig, sjukt törstig, jättemätt och aldrig riktigt lagom.

Femton minuter. Det är en lååååång tid om man har myror i brallan. Victor satt som ett ljus, men lillasyster Linnéa hon for upp och ned i stolen, kröp under allas ben, satte sig i trappen, ställde sig i trappen, kröp tillbaka till oss, nöp mig i benet, stirrade ut barnen som satt ovanför oss, ville prata med dem, försökte få kontakt med storebror, kröp tillbaka, gjorde kullerbyttor, satte sig upp, sprang upp- och nedför trappen, ville gå på toaletten, ville äta, ville dricka, satte sig och så vidare under 1 timme och 25 minuter. Varför höll vi ut så länge kanske du undrar? Jo, men vi tänkte ”snart tröttnar hon säkert” och hoppades. Och hoppades. Och hoppades alldeles förgäves. Antagligen förstörde vi biobesöket för alla andra. Det var inte meningen, men det var så det blev.

Bio-strategi 1
Boka platser bredvid trappan, och den som behöver röra på sig sitter längst ut. Då kan den som behöver gå ifrån så fort den inte orkar sitta still. Och stör ingen. Ja, inte så många i alla fall.

Bio-strategi 2
Öronproppar. Såklart. Är det för högt åker de in, dessutom stänger man av många andra ljud också.

Bio-strategi 3
Gå in sist av alla. Dels för att det blir stökigt om man sitter på kanten och alla ska in i mitten. Och dels för att man inte hinner tröttna innan filmen börjar. Helst ska man gå in precis när reklamen slutar.

Bio-strategi 4
Förutom att gå på toaletten precis innan så är det ok att gå på toaletten under biobesöket också. Det kan vara skönt att gå undan från alla intryck en stund.

Bio-strategi 5
Andas. Alltså du som förälder. Det är ok, låt de andra glo, ditt barn mår bra av att du gör dessa anpassningar och du är en hjälte. Beröm dig själv, även om det går åt pipan. Se det som träning.

Kram
Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This