ADHD-tips #34. Det finns fantastiska lärare som hittar rätt väg.

av | feb 3, 2017

Idag har jag haft utvecklingssamtal i skolan för sonen. Och det var två nya mentorer med (för de gamla har tyvärr slutat) och så var Karin, elevcoachen med. Alla var supertrevliga, men det kändes lite spänt i början. Det kan ju i och för sig bero på mig eftersom jag tycker att de har slarvat en hel del med stöd till min son. Vi pratade lite betyg och vi pratade lite behov och så fick jag den där känslan av att de lade lite för mycket ansvar på min son. Till exempel ställde de frågorna i en radda, istället för att ta dem en och en. Och jag kan säga att jag inte riktigt hängde med i att stoppa och stanna utan lyssnade febrilt på en öppning för mig att säga något…

Till slut säger jag ”Jag tycker att skolan inte har varit särskilt bra på att ge rätt stöd till min son. Det är faktiskt så att han har flera diagnoser som berättigar honom till just extra stöd och resurser. Att inte ge honom det är som att konstatera att han behöver glasögon men förvägra honom det”.

Sonen tittade på mig, log lite och nickade. 🙂

Nickade gjorde även mentorerna och coachen. ”Vi håller med!” svarade de.

Och de fortsatte ”Vi har tänkt så här… ” de pratade på och kom med flera goda förslag som jag av respekt för min son inte skriver ned här. Det visade sig att vissa lärare hade förstått att de faktiskt inte hade förmågan att hjälpa min son på rätt sätt. Och de ville veta mer och ville lära sig mer. Det är ju faktiskt fantastisk att lärarna vågat erkänna det och jag är imponerad och rörd av deras omtanke.

Coachen bekräftade också att de såg att sonen hade goda kunskaper i väldigt många ämnen men att det var supersvårt att få ur honom dem. En lärare hade förstått det och ”kompletterade” genom att ha muntliga förhör.
”Näe” sa sonen ”det har vi aldrig haft”.
”Jo, det har ni, men du har nog inte tänkt på det, för hon har frågat dig när ni har samtalat vid lunchen och i kafét osv”
Smart hon är, tänkte jag leendes, och sonen såg förvånad ut. Han accepterade det, för han gillar verkligen den läraren.

Det finns massor av smarta vägar att nå barn som tänker på ett annorlunda sätt. Det gäller verkligen att ha ett flexibelt seende och förstå att barn inte tjurar av illvilja utan se det som ett symtom på att man behöver ett annat tillvägagångsätt.

I bilen på vägen hem sa sonen att han tyckte exemplet med glasögonen var mycket bra och att han själv nu förstod vidden av att ”veta men inget göra”.  Och han tyckte att jag var lite sträng, men inte sträng som i arg. Pust, jag klarade föräldraprovet och sonen behövde inte skämmas för mig.

Ha en fin fredagskväll.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

[mailerlite_form form_id=1]

 

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This