Vi införde endast en regel vid middagsbordet när sonen var liten. Det var liksom ingen idé att tjata om bordsskick, kniv och gaffel, armbågar eller att sitta still. För det blev olidligt. Det viktigaste blev att fokusera på att maten skulle in i munnen. Så hur får man en pratglad liten adhd-kille att vara tyst i fem minuter? Man luras och gör en tävling. Tysta leken börjar nu!

Jag vet inte var men någonstans hade jag läst att barn som inte hinner känna smaken av maten får inga hungerkänslor eller något i den stilen. Så jag tänkte att det kanske stämmer in på sonen. Om han bara började att äta och kännde smaken av maten kanske han skulle hinna förstå att han var hungrig och äta upp!

Värt ett försök. Sagt och gjort, fram med äggklockan och leken ”vem kan sitta tyst i fem minuter?”

Första gångerna var det jättesvårt för sonen och han kände att han misslyckades så vi föräldrar kom överens om att någon av oss skulle misslyckas före honom varje gång. Och gud vad kul han tyckte att det var. Han lärde sig sitta still för han tokstirrade på om vi skulle göra bort oss. Han använde helt plötsligt kniv och gaffel för att han kunde ju inte be om hjälp med att skära. Det var inga problem att hälla upp i glaset själv heller. Massor av bra saker hände bara för att vi hade tysta leken. Och han åt och vi hade kul!

Vi berättade det här för skolan som tyckte det var en klockren strategi – så de började också med det. Första fem minuterna satt man tyst vid bordet och sedan var det fritt att prata.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017

 

Pin It on Pinterest

Share This