ADHD-tips #75. Jag säger bara ett ord: Instuderingsfrågor

av | mar 16, 2017

Ok, om du har inlärningssvårigheter, svårt att fokusera, du har dyslexi, koncentrationsproblematik eller annan problematik som hindrar dig från att läsa stora stycken med text och sedan kunna återberätta den. Du kan inte ens svara på frågor om texten för att så fort du läst en rad har du glömt vad du har läst.

Jag kommer själv ihåg det från skolan. Fick jag en text att läsa och sedan 20 frågor så kunde jag inte svara på en enda fråga. Fick jag däremot frågorna först kunde jag svara på allt om jag läste texten efteråt. Jag kunde alltså inte memorera texten om jag inte visste varför. Informationen gick in i skallen på samma sätt som en orkan sorterar papper, inte särskilt välordnat. Läste jag däremot frågorna först kunde jag lätt sortera innehållet i mappar som gick att ta fakta ur. Och min son verkar vara lik mig där.

Får han instuderingsfrågor har han inga problem alls att memorera och komma ihåg dem. Kanske inte alltid reflektera om texten så som lärarna vill, men det verkar ändå vara få förunnat att klara det.

Så, pluggar du själv eller läser mycket på jobbet, har du barn med samma problematik så är svaret = instuderingsfrågor. De kan man faktiskt fixa både i skrift och i tal.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017
[mailerlite_form form_id=1]

Läs fler blogginlägg här

De osynliga flickorna
De osynliga flickorna

2 april. VärldsautismdagenDe osynliga flickorna Att stå framför en klass på 30 barn eller tonåringar som ensam vuxen och se alla och kunna/hinna med att bemöta dem var och en med sina behov är inte lätt. De som hamnar mellan stolarna blir ofta de tysta, inåtvända...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar Längtan efter frihet och kreativitet...

Funka med adhd – Jessica blir intervjuad
Funka med adhd – Jessica blir intervjuad

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt. Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du mig, MrsHyper. I min familj finns det flera...

Pin It on Pinterest

Share This