Jag har aldrig haft någon speciell relation till julen som liten och ung. Varken bu eller bä. Den bara var där liksom. Helt ok typ.

Men när jag fick ungar med npf (det gäller mest min förstfödda), ändrades allt för mig som har med traditioner att göra: folksamlingar, förväntningar och annat som bara blev som stressiga måsten för att hon grejade det inte helt enkelt.
Det kunde vara dömande släktingar, tjafs vid matbordet (inte så konstigt), att inte kunna vänta på att öppna paket eller bara utbrott pga för mycket sinnesintryck.

Men … förra julen var hon själv hemma. (Visserligen är hon myndig nu). Mest nöjd av alla. Om så är fallet – varför inte?

/Malin Roca Ahlgren

…………………………………………………………………………

7 tips till en fröjdefull npf-jul

Om du har yngre barn och tycker att julen känns övermäktig.

1 Gör ett schema över vad som gäller så att kidsen hinner förbereda sig mentalt.

2 Orkar du inte städa eller baka – gör inte det då. Var ärlig och öppen. Ska ork finnas kvar till att ha jul så kan man fundera på vad som är viktigast. Att umgås och ha en bra stund eller ha det rent och äta lyxigare än vanligt.

3 Köp julklapparna i god tid, eller gör egna om du orkar. Köp second hand. Ge bort upplevelser eller gåvor till utsatta djur. Prata om att miljön är viktig och vad alla barn kan bidra med istället för att köpa nya prylar.

4 Berätta vad som finns i julklappen om barnet vill veta. Eller låt barnet bestämma vad som ska vara där i.

5 Låt barnen få öppna klappar lite då och då så att de har nåt att göra. Gärna klappar som innehåller sysselsättning för dem så att bamse kan lägga upp benen en stund.

6 Åk inte iväg om det är jobbigt utan stanna hemma med personer de känner sig trygga med. Då kan de också dra sig undan om de behöver.

7 Gör er egen grej! Strunta i förväntningar och normer. Allt är rätt om det funkar och alla mår bra. God jul!

…………………………………………………………………………

4 öppna-julklappar-strategier

Öppna-julklappar-strategi 1
Alla direkt på morgonen – Klart!

Öppna-julklappar-strategi 2
En i timmen hela dagen, behöver inte vara stora paket, tre pennor åt gången till exempel…

Öppna-julklappar-strategi 3
Om ni klarar er till utsatt tid, tex efter Kalle Anka – Spara alla på hög, ta med upp på rummet och öppna. Kom sen ned om man vill.

Öppna-julklappar-strategi 4
Spring upp på rummet så fort släkten kommer. Mamma och pappa lägger julklapparna på en bestämd plats. Sen kan du, när du vill, springa ned och öppna en julklapp i taget.

…………………………………………………………………………

P.S. Glöm inte våra julklappstips:

Jippie-seriens första bok som e-bok.

För det andra får ni vår återhämtningsbok för bara 39kr.

Lilla boken om att bli 18 år och ha adhd.

Pin It on Pinterest

Share This