Ny skola och nya rutiner. Det är inte lätt för något barn med nya rutiner, men när man har större behov än andra att ha kontroll, att veta att inget blir fel och att man gör rätt, då är det svårare. Har man dessutom ADHD blir det tuffare än så.

Vi bor i Uppsala län, så vissa detaljer kan ju skilja sig rejält, men några tips som jag lärt mig av detta är:

  1. Gå tillsammans till busshållplatsen man ska åka ifrån. Gå tillsammans från busshållplatsen och dit man ska, ex skolan.
  2. Åk bussträckan tillsammans åt båda hållen, minst en gång men gärna fler om det är möjligt.
  3. Förklara varje steg i processen. Ex
   – om busschauffören frågar var du ska åka, säg vart du ska
   – om busschauffören säger hej, säg hej tillbaka
   – om du har biljetter eller reskassa på ditt kort, säg ”biljett” eller ”reskassa” till chauffören
   – lägg månadskortet/skolkortet på scannern och vänta tills lampan blir grön. Blir den röd kanske det var för snabbt. Försök igen.
   – lyser det rött ändå – kanske kortet gått sönder. Ha med kvittot i plastfickan så kan du visa att kortet gäller.Vad betyder lamporna på läsaren?
   GRÖNT – Välkommen ombord!
   GULT – Dags att ladda! Färre än tre dagar eller mindre än 100 kronor kvar.
   RÖTT – Något är fel. Se informationen på skärmen.
  4. När bussen kommer till en hållplats. Ta ett steg fram när bussen kommer, ta fram kortet i handen och visa tydligt att du ska med. Obs! Backa inte när bussen kommer, för då tror busschauffören att man inte ska åka med och kanske ska åka med nästa.
  5. Tips om barnet åker själv och tycker det är läskigt med okända människor som sätter sig bredvid. Upplys om att de kan sätta sig på platsen längst ut i gången och ha sin väska på sätet mot fönstret. Vill någon sätta sig där kan de ställa sig upp och släppa in personen och flytta på sig själv om de tycker det är läskigt.
  6. Ring mamma, pappa eller någon annan och ha en konversation under tiden man sitter själv. Ta med hörlurarna så slipper man bli trött i handen och armen.
  7. Skaffa en bussfadder. Kolla runt i omgivningen om det finns någon annan som tar samma buss och ska åt samma håll. Kan de bli en bussfadder kanske?
  8. Skaffa appen Life 360 (om du har iPhone) så blir det lätt att guida ditt barn om det går vilse. Appen är toppen och har räddat oss många gånger.

Har du några tips så får du gärna skriva dem här i kommentarsfältet nedan. Det måste finnas fler saker jag inte tänkt på.

Pin It on Pinterest

Share This