Ok, vad ÄR en känsla då?

Enligt Wikipedia är det ”När en känsla uppstår hos en individ är det som en psykisk reaktion på något som föregått. Det är alltså alltid en händelse av något slag som utlöser en känsla. Känslan är vad man kallar, reaktiv. Den föregående händelsen kan ha varit, eller har lett till, en förnimmelse, upplevelse eller tanke hos individen. Känslor kan ofta ha fysiska uttryck som svettningar, rodnad, pirr i magen etc.”…

ok…jag söker vidare och hittar:

Tankar – är det som sker i hjärnan och påverkar vad vi känner och gör.
Känslor – sitter i mage och hjärta och påverkar vad vi gör och hur vi tänker.
Handling – är det vi gör och påverkar vad vi känner och tänker.
och Kroppen – påverkas av de tre ovanstående.

9 grundkänslor som finns hos alla människor oavsett var vi bor i världen är
(vissa psykologer hävdar fler och vissa färre känslor)
• Intresse/nyfikenhet
• Glädje/stolthet
• Förvåning
• Ilska
• Rädsla
• Sorg/Ledsamhet
• Skam
• Avsky
• Äckel/Avsmak

Som jag ser det är det alltså fler negativa än positiva känslor vi kan känna som människa. Det kändes ju inte så där Jippie direkt. Det måste betyda att vi behöver hjälpa oss själva att vara lyckliga, känna glädje och uppskatta vår egen och andras nyfikenhet. Det gillar jag att fokusera på. Jag tror och lever efter mottot att om jag mår bra, mår mina barn bra. Är jag orolig är mina barn oroliga.

Alltså – känslor smittar och då tänker jag banne mig starta ett glädjevirus 😀

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper/Jessica Stigsdotter Axberg

 

Pin It on Pinterest

Share This