Jag liksom skrattar mer! fortsätter den snart blivande tonåringen.

Och mitt hjärta smälter och jag bara dör. Gråten är inte lång borta i mamma-hjärtat… För finns det något som jag alltid oroat mig för så är det min sons långa väg till skratt. Skrattet kommer inte jätteofta och man brukar få lirka som bara den för att få ett leende. Och det är något som jag upplevt som ett problem men aldrig pratat om. För jag har i min enfald trott att skratt = lycka. Men lycka för min son är inte samma som för mig. Jag har alltid låtit honom vara, i den mån att jag aldrig ifrågasatt varför han inte skrattar så mycket. Men jag har noterat det. Nu skrattar han ganska ofta. Det är högt och ljudligt och skrattet är inte blygt och dessutom verkar han gilla vad skrattet gör med honom. Det gnistrar i hans ögon.

Jag har accepterat helt och fullt att han och jag inte är lika. Han låter ju mig vara som jag är så varför skulle inte jag låta honom vara. Idag funderar jag mer på hur han ser på mig eftersom jag har så otroligt lätt till skratt…

———————————————
Vill du läsa mer om hur det är för en person med Asperger så rekommenderar jag Paula Tillis blogg.
Paula Tillis blogg:
Vissa med Asperger har ett helt motsatt problem. De får höra att de ser sura ut och låter negativa även när de är glada. De kanske säger: ”vad roligt att du ringde” med ett röstläge som får omgivningen att undra om de verkligen menar det. Men det gör de, de vet bara inte hur man ska ändra sitt röstläge när man säger saker som ”vad roligt, jag är jätteglad”.

Den här överlevnadsguiden är faktiskt riktigt bra. Spana in den.
En överlevnadsguide för personer med Aspergers syndrom Av Marc Segar
Sid 19 ger ett exempel
Om du vill vara med och skämta på andra människors bekostnad, kom då ihåg följande.
• Försök att inte göra dina skämt sårande, även om andra gör det. Folk som gör så har ofta fel.
• Försök att inte rikta din humor mot folk som är kvickare och roligare är du själv, för de kanske ger igen och kommer troligen att överglänsa dig, så att du får känna dig dum.
• Skämta inte om människors föräldrar om inte andra gör det. Att skämta på det sättet vid fel tillfälle kan göra folk aggressiva.
• Undvik alltid att skratta åt dina egna skämt.

 

Pin It on Pinterest

Share This