Idag är det nobelmiddag i Blå hallen i Stockholm och Nobelpristagare hyllas. Och ibland har det hänt att en nobelpristagare pratar öppet om sin diagnos, som tex professor Michael Kosterlitz, om sin adhd. Han fick Fysikpriset 2016.

”– Man gillar det man är bra på. Jag är bra på klättring och älskar det. När jag var yngre var bergen halva mitt liv. Jag blev allt mer besatt. Av någon anledning verkar jag kunna prestera på gränsen till min förmåga i högre grad än andra. Jag använde klättringen som ett sätt att få adrenalin, så jag kunde fungera normalt.Läs hela artikeln hos svt här»

I filmen får vi se klipp från hans kollegor och en kort intervju med honom själv. Inte så mycket fokus på adhd just här, men ändå 😀
Vill du läsa mer om honom kan du göra det på Nobelprisets websida»

 

Några kändisar med adhd:

 • Andreas Kleerup – musiker
 • Caroline Giertz – programledare
 • Cissi Wallin – journalist
 • Frank Andersson – artist
 • Isabella Löwengrip/Blondeinbella – bloggerska, entreprenör
 • Håkan Hemlin/Nordman – musiker
 • Justin Timberlake – artist
 • Michael Phelps – simmare
 • Petter Alexis Askergren – artist

 

”Gunilla Brattberg, 66, är läkare och professor och har skrivit 27 böcker. – Utan min funktionsnedsättning – Aspergers syndrom – hade jag inte varit lika framgångsrik, säger hon.” Läs artikeln på expressen här»

Några kändisar med Asperger:

 • Gunilla Brattberg – forskare
 • Viktoria Eriksson – fotomodell
 • Lionel Messi – fotbollsspelare från Argentina
 • Gunilla Brattberg – läkare, forskare och professor
 • Linus Söderström – ishockeyspelare
 • Hanna Fridén – journalist och bloggare
 • Daryl Hannah – skådespelare från USA
 • Dan Aykroyd – skådespelare – även tourettes
 • Tania Marshall – författare
 • Susan Boyle – sångerska
 • Tempel Grandin – forskare, författare
 • Adam Young – musiker
 • Satoshi Tajiri – skapare av pokémon 

 

Pin It on Pinterest

Share This