20-ADHD-ThingsToKnow1. Tänker utanför boxen. Ser nya lösningar.
2. Hyperfokus under roliga aktiviteter.
3. Aktiva, finns bara PÅ eller AV.
4. Lyssnar, men tar inte in allt som sägs.
5. Enormt flöde av nya lösningar kan hindra fokus.
6. Lättdistraherade av omgivningen.
7. Även hyperaktiva kan vara blyga.
8. Koncentrationsproblem under känslostormar.
9. Svårt att avsluta roliga aktiviteter även när man är trött.
10. Känslostarka. Kan ha oproportionerligt starka känslor i förhållande till situationen.
11. Snabbtänkta. Pratar fortare än tanken.
12. Intuitiva. Ser bortom ytan.
13. Rastlösa med stort behov av rörelse.
14. Fysisk känslighet. Mat har oändligt olika strukturer.
15. Ordning i röran. Kungar över pappershögarna.
16. Ständiga rörelser är lugnande och skapar klarhet i tankarna.
17. Enkla uppgifter kan bli tråkiga då man ser nya lösningar överallt.
18. Lättare att komma ihåg saker som man kan se.
19. Hyperpassionerade i själ och hjärta.
20. Varför göra en sak i taget när man kan göra flera?

Tagged with →  

4 Responses to 20 saker du vill veta om en person med ADHD

 1. Mia skriver:

  Hej
  Arbetar ihop med en som har ADHD, vilket för det mesta är jättesvårt. Vi har gått igenom en enorm resa och jag vill bara säga att jag hade från början ingen aning om att hon hade ADHD och jag hade ingen aning om egentligen vad det innebär. Resultatet av detta blev ju att det blev enorma diskussioner och jag tyckte hon var elak, dum och betedde sig så illa. Jag är ingen elak människa själv, utan hatar att ha ovänner och ovänskap över huvud taget. Men det gick inte att prata med henne och hon var verkligen riktigt elak och jag hade svårt för att ta det. Jag grät också, jag tog väldigt illa vid mig så det här var inte lätt att lösa. Ok, nog om det. Jag ställer mig frågande till arbetsplatser som anställer människor med denna sjukdom. Ska vi verkligen bli ”utsatta” för detta utan någon som helst kunskap??? Jag menar inte att dom inte ska ut i arbetslivet men borde det inte vara chefens uppgift att informera om detta?? Jag hade förmodligen agerat annorlunda om jag visste varför hon betedde sig på ett visst sätt, varför hon reagerade så starkt. Hela situationen gjorde ju det nästan det ohållbart på vår arbetsplats. Det hela löste sig genom att hon skadade sig och blev sjukskriven i över ett år…….. Ingen bra lösning. Nu har det blossat upp igen, dock inte med mig personligen inblandad utan nu är det en annan kollega som får ta all ”skit” från henne för hon är inte snäll. Jag känner en sån maktlöshet, vet inte hur man ska gå vidare och få det lugnt igen. Man kan inte bara acceptera ett sånt elakt beteende utav en människa oavsett om ADHD är inblandad, vi har ingen kunskap och utbildning inom detta och alla vet ju hur stressat det är på de flesta arbetsplatser i dagens samhälle. Jag tycker synd om henne samtidigt som jag blir så jävla förbannad när hon beter sig illa. Försöker prata med henne (vi har bra ”pratrelation” idag) om att hon inte ska bry sig om vissa saker, inte lägga energi på det onödiga och inte gå ner på andras nivå (hon tycker inte om vissa) utan försöka se det positiva i arbetet i stället, för hon hittar ju bara det negativa, ser det negativa i allt. Hon ser morgondagen kolsvart..”det hinner jag aldrig”, ”det kommer aldrig att gå”e.t.c. Orkar inte med detta, har flertal gånger tittat mig efter andra arbeten för hon tar så mkt energi och chefen kan inte heller ta tag i detta riktigt. Vad gör man?? Är förtvivlad för oss alla…..

  • Jessica skriver:

   Hej, jag hör att det är riktigt tufft för dig och andra på din arbetsplats. Min erfarenhet säger mig att det finns lika många elaka människor med ADHD som utan ADHD. Och ibland hamnar de i vår väg. Och det är aldrig kul för någon.

   Det enda tips jag kan ge dig är att hitta ett förhållningssätt till denna person som gör att du inte tar in vad hon säger, utan kan låta det stå för henne. Människor utgår nästan alltid (omedvetet) från sig själva när de säger eller tycker något. Att hon är så elak säger nog mycket om henne och hennes liv. Det låter som att hon inte är särskilt förlåtande mot sig själv och säkert då inte mot andra heller.
   Jag skaffade mig en taktik som jag använde mot en person under en tid. Och det funkade för mig. Kallar det för ”teflon”-tekniken för att det som sägs mot mig inte landar utan glider av som vatten i en teflonpanna.

   Ungefär så här tänker jag:
   Om någon säger till mig – Vad korkad du är!
   Tänker jag tanken: Tycker du. Det tycker inte jag.
   Ibland säger jag det tyst för mig själv och ibland högt och rakt ut.

   Någon säger: Vilken ful klänning!
   Tänker jag: Tycker du! Inte jag.

   Någon säger: Vitt är det fulaste som finns!
   Tänker jag: Tycker du! Inte jag.

   På det sättet behöver jag egentligen inte försvara något. Jag kan låta personens åsikter och tyckanden, om omgivningen eller mig, bara rinna av och landa på dem själva.

  • Ylvali skriver:

   Hej jag blev tyvärr ganska irriterad av det du skrev för att du har lite fel om en sak och det är att du tror att hon är sådan P.g.a ADHD och det är inte så utan denna kvinna värkar allmänt bara vara en lätt irriterad person som inte e den snällaste som bara råkar ha ADHD. Jag är en sån som känner väldigt många med ADHD t.x min mamma, storebror och bästa vän men dom är som vilken person som helst och det enda är väll att dem är ganska vilda i sina tankar! Det är sund att så många tror att alla med ADHD är dumma, irriterande, hyper aktiva och inte bryr sig :((

   • Jessica skriver:

    Hej Ylvali, det var ju otroligt klantigt av mig att texten jag skrev uppfattas så.
    Jag känner massor av människor med ADHD och inte en enda av de jag känner är elak.
    Jag känner heller inga människor som tycker att de med ADHD är dumma eller irriterande.
    Jag hoppas att du kan ta emot min ursäkt.

    Med vänliga hyperhälsningar
    MrsHyper
    Jessica Stigsdotter Axberg

Prenumeration på nyhetsbrev

Fyll i nedanstående så skickar jag ut en påminnelse då och då!
Vänliga hyperhälsningar / MrsHyper

Vänligen vänta...

Tack för att du vill prenumerera!

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.