Här har jag samlat de problem som kan uppstå om man är flicka och har adhd.

Lugn, bara för att det står här betyder det inte att det kommer att drabba ens flicka. Om man däremot har en flicka som varit många gånger på BUP och som inte uppvisat de klassiska adhd-symtomen som beskrivs idag, så kan det här ”adhd-trädet” underlätta att se vilka svårigheter som kan finnas. Om man inte upptäcker adhd och om man inte får rätt stöd och hjälp är den här illustrationen en fingervisning över vad man som förälder, närstående och skola bör vara riktigt orolig för.

(boka föreläsning här»)

Om vi upptäcker flickor tidigt behöver det inte bli så här! Bli världens bästa ”flicka-med-adhd”-detektiv 😀

 

Klicka på bilden om du vill ladda ned en större variant.

Källa: Svenny Kopps forskning, Kathleen G Nadeau (Flickor med AD/HD, 2002och egna funderingar.

 

 

Fråga från Facebook:
Jag kan bocka av nästan allt på min tonåring, men hur menar du att en utredning för ADHD på något sätt stoppar den utvecklingen?

Mitt svar: Du har så klart rätt i att allt kan hända ändå, men jag vet ju såklart inte än för min tjej är ju bara 11.

Jag har en tro att om man vet vilka risker man står inför så kan man försöka att undvika dem. Vi vuxna kan finnas där och försöka se de små små vägarna som kan gå överstyr och DÄR vara med och försöka avstyra.

OCH att många av de vägar som kan gå fel tror jag handlar om låg självkänsla och/eller dåligt självförtroende. Kan vi peppa våra tjejer att gilla sig själva kanske självskadebeteende i alla möjliga former kan undvikas.
 
Men det är ju vad jag tror och hoppas!
/ 😀 <3 

Pin It on Pinterest

Share This