Observera att det här inlägget är från 2017

När går tiden som fortast? Jo, när man inte har tid.

När jag och/eller mina barn ska:
• hämtas hos kompis
• sluta titta på tv
• sluta använda mobilen
• sluta sitta vid datorn
• sluta bygga lego
• sluta rita
• sluta pyssla
…ja, överhuvudtaget sluta med något som är kul så har alltid förberedelser behövts.

Och det kan ju vara så olika tex när vi skulle hämta sonen på förskolan så vägrade han sluta bygga lego. Tills vi en dag kom på att vi skulle ringa innan till förskolan och säga ”Nu kommer vi om 10 minuter, så ni kan förbereda Victor.”
När vi kom och skulle hämta honom slapp vi tjata och bråka i 30-60 minuter. Han kunde säga kort och gott ”Ni är 2 minuter för sena”. Och det kunde vi ju ta.

Andra sätt att förbereda:
Sluta spela dator
för att tex äta mat – ja, då ställde vi fram äggklockan på tex 30 minuter. Och när det ringde kom han ned. Det blev som ett inpräntat kommando. Innan vi fick det att funka fick vi stänga av strömmen…och det var ju inte så populärt.
Sluta titta på tv – förberedde vi genom att vara tydliga och säga att efter att programmet/serien/avsnittet är slut så stängs tv’n av. Men då hade vi ju lärt oss genom åren att kolla att inget superintressant börjar precis efter… då blev det ju helkrig istället. Jag hade nog blivit lika galen om jag inte fått titta på ”Morden i Midsomer”.
Sluta bygga lego – då bestämde vi tillsammans ett visst mål tex 30 bitar till, ett lager till, upp med ett tak, hjulen på eller vad det nu var som han höll på med. Men vi bestämde tillsammans. Och nästan alltid hann han såklart göra något annat också, i smyg 😀

Med lillasyster gick det nästan aldrig att förbereda roliga saker som tex gå på bio. För då stod hon och hoppade dag ut och dag in tills vi skulle åka. Henne fick vi alltid förbereda max fem minuter innan. För annars blev hon helt slut av all förväntan och då slutade det ofta med förtvivlan istället. Vi hade ett himla sjå när vi skulle förbereda Victor en vecka innan och se till att han inget sa till lillasyster. Men efter några misslyckade gånger lärde också han sig att det var bäst att inget berätta.

Förberedelser kan alltså behöva användas kortsiktigt och långsiktigt beroende på vad det är. Och i vår familj är det också olika på individnivå.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper

/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This