Hej UR.se!

I föreläsningen ”Trivas, leka, lära” med Lars Gustafsson använder Lars en affisch i sin presentation som jag har formgivit.

Utdrag ur föreläsningen där min affisch visas (from 12:58):
”Känner ni till såna här bokstavsbarn också? Förra veckan var jag på Gotland. Åk inte dit! De har flest antal bokstavsbarn, och bokstavsvuxna. Det är samma tendens som i USA, ju längre österut man åker, desto fler har adhd. Visst är det märkligt? Så det är skönt att man är från västkusten, det kan jag säga.”

(https://urskola.se/Produkter/200454-UR-Samtiden-Fritidshemmet-2017-Trivas-leka-och-lara)

Sen sveper kameran över åhörarna och man ser att de tycker det här är jättekul.
Det känns fullkomligt vidrigt och inte vad jag trodde att UR stod för.

Affischen är till för att stärka barn och vuxna som har ADHD.
Lars gör inte det – han gör tvärtemot och ÖKAR istället stigmatisering och fördomar. Att han slarvar med fakta i en föreläsning riktad direkt till personal som ska ta hand om våra barn med ADHD är djupt olyckligt.

Lösning:
Jag vill att ni tar bort (suddar) min formgivna affisch ur föreläsningen.
Jag vill att ni meddelar Lars Gustafsson att han tar bort min affisch från sin föreläsningspresentation. Han har inte tillåtelse att använda den.
Jag vill att ni skickar Lars på en föreläsning om ADHD och andra NPF-diagnoser så att han kan lära sig att lära ut rätt.

Jag ställer gärna upp och hjälper till med en föreläsning som inte stigmatiserar och ökar fördomarna om diagnoser.

Med vänliga hyperhälsningar
/MrsHyper

Jessica Stigsdotter Axberg
grundare av MrsHyper och Jippieserien


Tillägg som inte var med i mailet till ur.se

Till dig, Lars Gustafsson

Du vill väl, men det blir fel och du slarvar lite med fakta och ironiserar så att budskapet lätt kan missuppfattas. De 25 första minuterna tycker jag nästan kan klippas bort helt.
Sen fortsätter föreläsningen och det du säger är bra. Tex säger du nästan bokstavligt det jag alltid stått för: ”Det som inte funkar är fel, det som funkar är rätt” och du menar att vi ska göra mer av det som är bra/rätt. Du pratar också om att alla har rätt att bemötas på det sätt som individen behöver, på olika sätt, eftersom vi är olika. Och det är toppen. Men med den starten du har i din föreläsning så kan ju många lätt komma ihåg bara det. Och inte det du vill säga, själva andemeningen i hela föreläsningen.

Så, min uppmaning till dig Lars är att tänka igenom din föreläsning och ändra så att du inte ökar stigmatisering och fördomar.

Lycka till!
/Jessica Stigsdotter Axberg
MrsHyper

Pin It on Pinterest

Share This