Jag, Jessica, har alltid varit ett fan av ”katastrof-filmer”. Jag har nog sett de flesta och tänkt att det är ett sätt att förbereda sig för eventuella katastrofer. Innehållet i filmerna har varit jordbävningar, brinnande hus, översvämningar, jordens undergång, nya istider och till och med zombiefilmer där hela världen har drabbats av olika sorters virus.

Förberedd? Ha! Icke sa nicke. Inte är jag förberedd på något vis för nu är läget på riktigt och över hela världen. Det är ju inte klokt, känns lite som i en av alla ovannämnda katastroffilmer. Jag måste erkänna att jag är lite skärrad, men inte rädd. Inte rädd för mig och min närmaste familj, men oroad för mina föräldrar och för mina svärföräldrar. För mina vänners barn som har kroniska sjukdomar och är i en riskgrupp. Och för samhället. Hur ser det ut senare i vår, sommaren, i höst? Jag väljer att tro på att allt blir bra och att vi klarar oss och hittar nya vägar att mötas på under olika typer av look-down-perioder.

Min verklighet just nu: I helgen fick sonen hög feber utan några andra symtom, dottern som var i väg till fjällen fick åka till sin farmor och farfar istället för hem. De bor bara 200 meter från oss men då kunde hon välja om hon vill avvakta med att komma hem eller ej. Idag vaknade jag förkyld och då förändrades ju allt. Nu blir det hemmakarantän.

De katastroftankar, som jag alltid har haft, kastar fram massor av hemska scenarier i mitt huvud. De är otroligt verkliga och detaljrika och ibland kommer det en liten tår rinnandes ned för kinden. Jag är van. Jag låter tanken komma, och med den även känslan som följer. Jag blir arg eller ledsen, jag sörjer och sen släpper jag tanken. För det var ju bara en tanke, det var inte på riktigt. Det var inte heller något omen utan bara min fantastiskt livliga katastroffantasi. Jag har haft det så här hela livet. Tanken kommer, jag har den för en stund och sen släpper jag den vidare och den försvinner ut i tankarnas evighet.

När jag behöver stilla min oro tar jag reda på fakta. Och källan är viktig.

BRA förklarat!!!! Världens bästa, finaste och underbart förklarande film om varför Coronaviruset inte är som ett vanligt influensavirus. Visa den för alla. I skolan, på jobbet, på äldreboendet, på restauranger, för taxichaufförer, i butiker, ja för alla

Jäkligt enkel förklaring på varför det är timing som är viktig vid en karantän. Inte bara att göra det.

Mina favoritlänkar, just nu, för att få så bra information som möjligt
• Krisinformation.se om det nya coronaviruset »
• Folkhälsomyndigheten om Covid-19 (coronaviruset) »
• 1177.se om Covid-18 (coronaviruset) »

• Europeiska smittskyddsmyndigheten, EU:s smittskyddsmyndigheter heter ECDC (engelska) »
• Johns Hopkins University (JHU) – Senaste siffrorna – antal smittade i världen (engelska)»
Worldometers – senaste siffror antal smittade, med länkar till olika länder. scrolla längst ned för att se tabell (engelska) »
• Medium.com: Coronavirus: Why You Must Act Now! (engelska) »
• The Washington Post: How to Flatten the curve (engelska) »
• WHO.seMyter om Covid-19 (engelska) »
• WHO.se – om du behöver skyddsutrustning – tänk på det här »
• Financial Times ”European countries search for ventilators as virus cases surge” (engelska) »
• Our World in data – om Covid-19, grafer och statistik (engelska) »

Gratis meditation i tre månader – välj 3 månader och använd koden ”GRATIS3MÅNADER”
Roliga memes – så man får skratta åt eländet.

Även denna, är ngt osäker på källan dock
• informationisbeautiful.net Infogram på statistik om riskgrupper och annat om coronaviruset (engelska) »

Diagram som visar de olika Covid-19 symtom som finns

Klicka på bilden för att ladda ned

Pin It on Pinterest

Share This