När man har ADHD eller Aspergers syndrom är det oftast inte så kul med kalas. För helt plötsligt ändras alla rutiner. Överraskningar är inte alltid så kul. Ibland har vi varit tvungna att berätta vad som är i paketen innan de öppnas, för att spänningen blir så stor att det blir olidligt.

Några tips för de som ogillar förändringar och överraskningar:
• Berätta tider som gäller. När det startar och när det förväntas att sluta.
• Berätta vilka som kommer. Hur många vuxna och hur många barn. Berätta vilka de är. Kanske har barnet glömt namnet på någon släkting 😀
• Berätta vad som kommer att hända, ex:
– När alla kommer säger du hej, tar emot paket och lägger paketen på bordet/hyllan/bänken här. (visa gärna)
– När alla har kommit så tänder vi ljusen på tårtan, du blåser ut dem – önskar dig något, och så får du ta tårtbit och bullar först. Sen får alla gäster ta.
• Du får gå undan precis när du vill.

Öppna-paket-strategi 1
• När alla har satt sig, och det kan ta en stund – du kanske till och med hinner äta upp, då öppnar du ett paket i taget. Du kan fråga vem som gett det, och öppna det.
Det här funkar toppen för min dotter (ADHD). Då vet hon istället för att hänga mig i kjolarna och tjata tjata tjata 😀

Öppna-paket-strategi 2
• Så fort alla kommit kan du springa upp på ditt rum. Sen kan du när du vill springa ned och öppna ett i taget. Du behöver inte säga något om du inte vill.
Det här har funkat toppen för min son (ADHD och Asperger). Och det har varit viktigt att han fått göra på det viset. Det har gjort att han litar på oss att det är ok och numera är han faktiskt med på kalasen mycket mer. För han vet att han får gå undan när han vill.

Vad man ska säga när man öppnat ett paket: 
• Du behöver inte säga att det är fint, att du tycker om det eller att du inte vill ha det. Du kan bara säga tack, om du vill säga något!

Att säga Hej då! 
– Om du har energi kvar så är det supertrevligt för gästerna att du säger hejdå, tar i hand eller kramar. Säger tack för presenten.
Har du ingen energi kvar kan du låta mamma, pappa eller ett syskon göra det åt dig. Det är helt ok!

Allt som inte funkar är fel! Allt som funkar är rätt!
/MrsHyper

Pin It on Pinterest

Share This