Trots loven mitt i terminen är det många elever i grundskolan som inte orkar ända fram till slutet. För nior med ofullständiga betyg borde det vara en självklarhet att få möjligheten att utbilda sig på en yrkesinriktad gymnasieutbildning. Det låter väl som en självklarhet? Men det får de inte.

Nu är det ny termin och vi närmar oss första lovet/ledigheten och redan är många barn och unga utmattade. Bland annat mina egna. Därför skriver jag ett politiskt inlägg igen. Jag har en unge på gymnasiet och en på högstadiet. I flera år har de kämpat med en oerhörd stressrelaterad skolångest. Precis som de, mötte jag elever som jag såg inte mådde bra, när jag var yrkesverksam som lärare. Det var fem år sedan som jag lämnade läraryrket och utvecklingen sedan dess har förvärrats.

2018 gjorde Skolverket en undersökning där det framgår att 50% av skolungdomarna upplever att de ständigt känner sig stressade.

En annan undersökning, enligt den ideella föreningen Mind, har visat att nior med ofullständiga betyg har sex gånger högre risk för att begå självmord. Dessa nior med borde få möjligheter att utbilda sig på en yrkesinriktad gymnasieutbildning. Det låter som en självklarhet men det får de inte i Sverige, trots att alla andra länder i Västeuropa erbjuder denna möjlighet.

Om dessa ungdomar går ut nian med ofullständiga betyg, hur kan politikerna då tro att de ska orka gå på ett gymnasium och läsa en massa teori? För att vi inte ska tappa dem, borde det införas yrkesinriktade gymnasieutbildningar. Jag hoppas verkligen att det hinner ske innan det är dags för min yngsta.

/Malin Roca Ahlgren

———

Behöver du prata med någon om självmord?
Ta kontakt med någon av organisationerna nedan.
Mind»
Suicide Zero»

 

 

Pin It on Pinterest

Share This