Observera att det här inlägget är från 2017

God morgon! Jo tjena där är vi olika vi människor. Det är ju inte alla som tycker att morgonen är god precis. När mobilens alarm ringer på morgonen, öppnar jag ögonen, kliver upp, klär på mig och går ned till frukost. Dottern är precis likadan tack och lov. Men min man är inte sån, han vaknar mentalt först efter ett par timmar, men han går upp. Och sonen är inte långt ifrån.

Det viktigaste för sonen är att han får samma sak till frukost varje morgon. (Det gäller maken också, släktdrag kanske…) Samma bröd, samma smör, samma pålägg och såklart samma märke. Dottern är tvärtom, hon vill ha olika saker varje frukost. Hon vill kunna välja, hon skulle älska hotellfrukostar varje morgon. Med dottern har vi fått jobba med begränsningar istället. Två eller tre val, max. Vi kan ju inte ha allt hemma alltid. Vi försöker ha så mycket som möjligt i frysen för annars blir maten bara dålig och vi får kasta. Jag vet inte hur många kesoburkar, krämer, juicer, yogurtar, frukter och olika brödsorter vi har fått slänga för att det inte gått åt och jag gillar inte att kasta mat. Det, att inte kasta mat, kan ha med skrämseltaktiken i min barndom att göra, om alla svältande barn i Afrika och därför fick man aldrig kasta mat.

Frukosttillbehör som vi alltid försöker ha hemma (för lugnets skull):
• Flingor och gröt av olika sorter. Ser man bara till att återförsluta håller de ganska länge, typ ett år eller två.
• Ägg för det kan man ju ha både kokt och stekt, beroende på hur mycket tid eller ork man har. Ibland blir det omelett till frukost.
• De flesta brödsorterna går att frysa, dock inte polarbröd eftersom det är svårt att snabbtina. Vi har alltid en extra limpa av favoritsorten i frysen och vanligt rostbröd såklart. Dottern kan ibland tina korvbröd och bara ha hallonsylt i… Hm kanske du tänker om det men jag tänker att hon äter ju i alla fall.
• Frysta bär och mango är ju heller inga problem i frysen, men det går också toppen att frysa banan, druvor, ananasbitar men jag tycker inte att päron, plommon och äpplen har varit särskilt lyckat. Frysta grönsaker är ju toppen om du gillar gröna smoothies. Ibland tar tex dottern en kopp frysta ärter till frukost.
• Nötter, hårt bröd, nudlar, torra soppor, både fruktsoppor och vanliga soppor. Våra barn kan äta lunch till frukost, särskilt på helgerna för då är det ju helt andra regler som gäller. ”Det är ju inget konstigt alls, det är ju som brunch.” kan jag få höra.

Bästa tipset ever – för vissa även kallet ett chocktips 😀
Ett tips som jag fick höra från min föräldragrupp i Attention Håbo var att locka ”icke frukostsugna” på en liten chokladbit vid väckning. Bara för att väcka smaklökarna och starta magsuget. Många i vår grupp har fått sina barn att börja äta frukost tack vare den lilla ”magi”-biten. Vissa lockar med varmchoklad, en smoothieshot eller annat som passar just deras barn. Man får en liten energiskjuts som gör det möjligt att komma till frukostbordet. Sååå smart. Allt som funkar är rätt!

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

PS Vill du veta mer om Attention Håbo så kan du klicka dig vidare här» DS

 

Pin It on Pinterest

Share This