Japp, idag var det klart. Nio år i grundskolan för den äldste. Jag är så grymt imponerad av hur han har hanterat skolan sista terminen. Terminen när man är som tröttast.

Han sökte en gymnasielinje han verkligen ville gå på. Det fanns ingen annan skola och det fanns ingen annan linje. Punkt slut.

Han fick vara där på studiebesök en gång, två gånger och dessutom vara där en heldag, hänga med alla elever och delta på lektionerna. När han kom hem från den dagen frågade jag om han hade bestämt sig. Han tittade frågande på mig och svarade: Eh, jag har inte bestämt om mig om det är det du menar. Så gick han in på sitt rum och satte sig vid datorn och fortsatte med sitt.

Jag stod kvar och dumfnissade lite åt mig själv, eftersom jag faktiskt inte visste vad jag skulle svara honom. Men, hade han bestämt om sig skulle han alltså ha meddelat mig det. Note taken 😀

Dock räckte inte betygen. Han fick 215p i meritvärde och lägsta för att komma in var 222,5p. Det fanns 27 reserver och då visste vi inte om han låg i botten eller i toppen. Nu var det dags för den stora planen – betygshöjning. Jag tipsade sonen att välja ut de tre roligaste ämnena och fråga lärarna vad han skulle göra för att höja sina betyg. Sagt och gjort, redan påföljande skoldag frågade han sina lärare och fick en lista i vardera ämne. Sen satte han igång. Det intressanta med det här var att han började ta hjälp av svenska-läraren för vissa saker, NO-läraren för andra. För första gången startade han samarbete med lärarna, för han hade inte sett poängen med det innan. Men nu fanns motivationen och då fanns det dörrar att öppna. Och nu såg lärarna att han vara ju faktiskt intresserad.

Idag öppnade han betygskuvertet och räknade snabbt ut – 255p i meritvärde. Wow! Han hade höjt sig med 40 poäng. Inte klok och väldigt galet och helt fantastiskt på en och samma gång. Nu hoppas vi att inte alla reserver till skolan höjer sig lika högt.

Och jag som mamma kan pusta ut ett sommarlov.

I sexan skulle han ha spelat på skolans avslutning, men jag hade tagit fel på tiden och vi kom försent. Det var hemskt. Han blev förtvivlad och så blev även jag. Idag fick han revansch och spelade i kyrkan med en egenkomponerad låt. Jag har fått hans tillåtelse att lägga ut den här.

Ha ett jättefint sommarlov alla föräldrar, det behöver ni så väl.
Love, peace and adhd will change the world.

 

Pin It on Pinterest

Share This