Självmord, vi måste våga prata om det. Under vårens föreläsningar om Flickor har också ADHD har jag berättat om min egen tonårstid som var kantad av självmordstankar. Men de flesta anade ingenting, för det var inget man pratade om. Det fanns till och med myter som sa att ”det smittade”.  Jag såg ju glad ut och log och nådde alla mål i skolan. Att jag på insidan kände mig som den mest ensamme människan på jorden var det ingen som trodde. Det som började som en oro med tankar som ”om jag fortsätter så här kommer jag inte överleva min 20-årsdag” blev till slut till ett löfte ”jag kommer inte överleva min 20-årsdag”. När jag såg dokumentären om Avicii kände jag igen mitt 20åriga jag i honom. Jag överlevde min 20årsdag och bestämde mig för att sluta överleva och börja leva. Det var inte lätt, men jag hade bestämt mig. Och jag gjorde det.

Mitt enda råd till andra som mår dåligt: försök fylla ditt liv med sak som ger mening och skratta så mycket du kan.
Det kan tex vara så enkla saker som att titta på komedier, gå på Standup, läs varma kärleksfulla romaner, ät god mat, lyssna på vacker musik, sov så mycket du kan och förlåt dig själv för att livet inte blev som du tänkt dig. Det är ok! Du är ok!

Första hjälpen vid psykisk ohälsa

B – bedöm situationen, ta kontakt
L – lyssna öppet och fördomsfritt
E – erbjud stöd och information
U – uppmuntra personen att söka professionell hjälp
S – stöd personen att söka andra stödresurser

Därför ökar psykisk ohälsa bland unga. Psykisk ohälsa bland unga har ökat mellan 1985–2014. Vi har undersökt tänkbara orsaker till ökningen av psykisk ohälsa. Brister i skolans funktion och förändringar på arbetsmarknaden kan vara två av orsakerna. Läs hela rapporten här»

Minds självmordlinje på mind.se

Föreningen Suicide Zero

Olika hjälplinjer finns på: www.1177.se

Akut stöd kan man få via att ringa 112

 

Pin It on Pinterest

Share This