Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.

Hon letar efter lösningar för 2E-eleverna

Barndomens detektivdrömmar, hennes finska farfar, en stark envishet och önskan om att förändra mallen har gjort att Pia i dag är en av Sveriges främsta ambassadörer för elever som har ovanliga styrkor och ovanliga svårigheter – samtidigt.

Pia Rehn Bergander önskar att fler såg det som självklart att vi människor kan fungera olika, även om vi är lika varann i kärnan på så vis att vi vill tillhöra en gemenskap, känna mening, höras och bli sedda. Hon tycker att vi borde börja leva våra värdegrundsord mer än vi pratar om dem – gärna med början bland våra barn, eftersom allt vi tillsammans kommer att möta i framtiden börjar med våra unga.
Pia är specialpedagogen och föreläsaren med ett särskilt intresse för elever som egentligen kan mer än de klarar, de så kallade dubbelt exceptionella 2E-eleverna. I början av 2021 ges hennes första bok ut, och inte helt oväntat handlar den om högt begåvade elever med adhd och autism.
– Jag blev nog lärare lite för att min farfar var en uppskattad folkskollärare i Finland och något av en förebild för mig som barn. Sen drogs jag allt mer mot specialpedagogiken eftersom jag kände så starkt för eleverna som inte riktigt passade in i mallen att jag gärna ville vara med och förändra den, säger Pia.
Pia har många gånger fått höra att hon är envis, både på gott och ont. Kanske var det hennes envishet och dröm som barn om att bli detektiv, som ledde henne till att hon i dag letar efter lösningar för barnen som kan mer än de klarar?
– Ja, jag har ju på ett sätt blivit just detektiv, men jag hittar inte mystiska män i keps längre, utan möjliga nycklar till det där man inte riktigt får att fungera i skolan. Mitt jobb är riktigt spännande varje dag, eftersom inget olöst problem jag möter är precis som något annat. Livet kanske för det mesta blir som vi vill, fast ibland på ett annat sätt än vi har tänkt oss, säger Pia.
När Pia inte arbetar, vill hon så mycket som möjligt ägna tid åt sina egna tonåringar.

www.begavadebarn.nu | www.mensa.se | www.rfsb.se | www.särbegåvning.se

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

Läs fler intervjuer här

NPF-dagen med Min stora dag
NPF-dagen med Min stora dag

Här på Min stora dag på Cirkus var vi på NPF-dagen 15 mars. Vi lyssnade på bland annat Greta Tunberg, Pusselfamiljen och Charlie - svart bälte i curling: Vi fick också chansen att få exklusiva intervjuer med följande stjärnor, som ni kan se på MrsHyperPlay: Clara...

Vi vill inte bli kallade för ”hemmasittare”
Vi vill inte bli kallade för ”hemmasittare”

Unga som undviker skolan vill inte bli kallade för ”hemmasittare”. De vill hellre bli kallade för ”elev fast på avstånd”. Men inom forskning och i skoldebatten bör vi använda ”elever med långvarig frånvaro” eller ”problematisk skolfrånvaro.” Forskaren Tobias Forsell...

Nya behandlingsmetoden handlar om att acceptera sina impulser
Nya behandlingsmetoden handlar om att acceptera sina impulser

I tidningen Nytt om OCD finns en artikel om den senaste forskningen på TTM och DTM. Det är även den enda forskningen som bedrivs på dessa diagnoser i landet. Initiativtagare är psykologen, doktoranden och forskaren Mia Asplund som arbetar på Ångestenheten i Stockholm...

Samordningen i samhället är en djungel och ingen är överens
Samordningen i samhället är en djungel och ingen är överens

  Det är min egna erfarenhet. Därför skapades boken "Att bli 18 och ha adhd" som innehåller samhällets alla olika instanser, vilka rättigheter som finns när man har NPF och vad som gäller vid studier, vård och ekonomi. Min äldsta blev 18 härom året och mycket landade...

Pin It on Pinterest

Share This