Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av deras egna budord.

Stökiga elever saknar ofta rätt stöd

Det handlar inte om att skärpa sig, eller jobba hårdare, eller ointelligens. Det handlar om brist på rätt stöd.

– Jag ville ta reda på varför en del barn inte lär sig på samma sätt som andra och leta efter orsaken till deras svårigheter. Det blev lite som ett detektivarbete, säger Anna-Karin Arnald, som arbetar som logoped på Funka Mera.

Även om Anna-Karin både ville bli bonde, florist och diplomat som ung, var det språkintresset som ledde henne in på studier inom lingvistik och slutligen logopedutbildning. Hon har träffat många barn som har det kämpigt i skolan och som har svårigheter med språket.
– Jag önskar att alla människor skulle förstå att hjärnor inte fungerar enligt samma mall, och att det aldrig handlar om att ”skärpa sig”, eller att ”jobba hårdare”. Elever med språkstörning avfärdas ofta som stökiga, eller ”ointelligenta”, när de i själva verket behöver stöd, säger Ann-Karin.

Anna-Karin arbetar för att barnen ska få ha en tillåtande miljö och där de ska få rätt stöd och olika hjälpmedel. Även hennes arbetsplats har samma tänk kring medarbetarna.
– Vi vill också vara en tillåtande arbetsplats där alla medarbetares potential kommer fram, oavsett funktionsnivå. Jag har till exempel själv adhd och gör oväntade saker hela tiden, säger hon och skrattar.

I framtiden skulle Anna-Karin vilja vara med och skapa någon form av Virtual Reality, där användaren kan sätta sig in i hur den som har adhd, dyslexi eller språkstörning, kan uppleva världen. Genom att sprida kunskap kan vi skapa förståelse och genom att hitta orsaker till svårigheter har vi större möjligheter att hitta metoder för att hjälpa.

För mer info: funkamera.se

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

Anna-Karin Arnald
logoped på Funka Mera

Läs fler intervjuer här

NPF-dagen med Min stora dag
NPF-dagen med Min stora dag

Här på Min stora dag på Cirkus var vi på NPF-dagen 15 mars. Vi lyssnade på bland annat Greta Tunberg, Pusselfamiljen och Charlie - svart bälte i curling: Vi fick också chansen att få exklusiva intervjuer med följande stjärnor, som ni kan se på MrsHyperPlay: Clara...

Vi vill inte bli kallade för ”hemmasittare”
Vi vill inte bli kallade för ”hemmasittare”

Unga som undviker skolan vill inte bli kallade för ”hemmasittare”. De vill hellre bli kallade för ”elev fast på avstånd”. Men inom forskning och i skoldebatten bör vi använda ”elever med långvarig frånvaro” eller ”problematisk skolfrånvaro.” Forskaren Tobias Forsell...

Nya behandlingsmetoden handlar om att acceptera sina impulser
Nya behandlingsmetoden handlar om att acceptera sina impulser

I tidningen Nytt om OCD finns en artikel om den senaste forskningen på TTM och DTM. Det är även den enda forskningen som bedrivs på dessa diagnoser i landet. Initiativtagare är psykologen, doktoranden och forskaren Mia Asplund som arbetar på Ångestenheten i Stockholm...

Samordningen i samhället är en djungel och ingen är överens
Samordningen i samhället är en djungel och ingen är överens

  Det är min egna erfarenhet. Därför skapades boken "Att bli 18 och ha adhd" som innehåller samhällets alla olika instanser, vilka rättigheter som finns när man har NPF och vad som gäller vid studier, vård och ekonomi. Min äldsta blev 18 härom året och mycket landade...

Pin It on Pinterest

Share This