Utdrag från ”Terapins gåva, av Irvin D Yalom”. Texten handlar om en kvinna som blir skjutsad av sin far till college. Hon hoppas på att resan ska ge de båda en försoning. Hennes tonårstid har präglats av ett utdraget, bitter ställningskrig med hennes negativa far.
Den efterlängtade resan blev en katastrof: hennes far förnekade sig inte utan klagade oavbrutet över det fula, nedsmutsade vattendrag som löpte utefter vägen. Hon å sin sida såg inte skymten av skräp i den vackra, lantliga, friska bäcken. Hon visste inte vad hon skulle svara honom och efter hand tystnade de båda och tillbringade resten av resan bortvända från varandra. 
När hon flera år senare gjorde samma resa ensam upptäckte hon till sin förvåning att det fanns två vattendrag, ett på vardera sidan av vägen. ”Denna gång var det jag som körde” sade hon sorgset,  ”och det vatten jag såg genom mitt fönster var just så fult och nedsmutsat som min far hade beskrivit det”
Men när hon hade lärt sig att se världen genom sin farsfönster så var det för sent – hennes far var död och begraven.

Jag bryr mig mycket om dig som har fått eller får en NPF-diagnos. 
Det gör jag för att jag vet att livet har varit krokigt och alldeles särskilt tufft tills man fått sin diagnos. I terapin kan vi göra mycket tillsammans. Nedan är några tankar jag har om terapi för dig med NPF-diagnos.
– jag tycker att det är bra att du har fått en diagnos, men det beskriver inte dig som person, för du är mer än din diagnos
– jag tycker också att det är oerhört viktigt att du lär känna din diagnos och vilka strategier du behöver för att må bra
– vi kommer tillsammans försöka hitta skillnaderna mellan din person och funktionsnedsättningen, hitta den du är, med diagnos och personlighet, och allt som har hänt dig på resans gång till och med nu
– du får möjligheten att lära känna igen, lära känna och förstå, och inte kidnappas av de delpersonligheter som du kan ha skapat genom åren
– att upptäcka mönster som inte fungerat OCH mönster som fungerar superbra för dig.

För du har en potential. Glöm aldrig bort det.

/Psykosyntes i varje möte

(Photo by Stuart Pritchards from Pexels)

Pin It on Pinterest

Share This