Rapporteringskompis för dig som gärna skjuter upp saker

av | apr 18, 2020

Fick en härlig kommentar av Oskar om problematiken med att fullfölja listor. Att göra saker NÄR alarmet startar och inte att bara trycka bort det och tro att man kommer ihåg det senare.

Jag håller med. Jag är ganska bra på att hitta på en lista, fylla i den, planera den osv… sen är jag inte lika bra på att följa den. Prokrastinering – att skjuta upp saker – finns hos många, men särskilt om man har NPF*. Det kan vara så att du inte kommer igång att göra det du ska förrän det är nästan för sent. Det är då du får tacka ditt adrenalin- och dopaminpåslag som hjälper dig. De ämnena sätts igång utav stressen att man ”måste” göra något och att det snart är försent.

Om jag bara går till mig själv så funkar mina listor bäst på mig när jag kan pricka av dem, när det finns många enkla uppgifter OCH om jag måste visa för någon annan att jag är klar med något.

Vi tar exemplet ”städa hemma”. Min man och jag brukade ibland se oss omkring hemma, se att det var riktigt ostädat och nästan säga samtidigt till varandra: ”det är dags att bjuda hem någon nu”. För då blev det minsann städat. 😀 Även om det var i sista sekund. Nu får man ju inte bjuda hem gäster så då blir det inte städat längre. Det är ju heller ingen annan än vi som ser om det är städat eller ej så pressen funkar inte. Därför tror jag att det kan vara bra att skaffa sig en rapporteringskompis för just saker som man vill ha gjort.

Du säger till din rapporteringskompis: ”Jag ska städa hela huset på en timma. Här har du ”före-bilden”, jag skickar ”efter-bilden” om en timma!” Sen sätter du igång. Kanske städar du fortare för att det inte var så stökigt eller långsammare för att du är så otroligt noggrann. Oavsett, att skicka iväg bevisbilden kan göra att du får det där dopaminpåslaget som du behöver. Kanske börjar du att tävla med dig själv om snabbaste städningen i mars?

Sen, när det gäller alarm. Sätt flera. Och med de mest ovänliga ljud som finns, så kanske chansen finns att du blir lite arg och irriterad, få brukar man också få en liten skjuts av adrenalin och dopamin.

Varmt lycka till!

med vänliga hyperhälsningar
Jessica/ aka MrsHyper

PS. Ett tidigare inlägg om just prokrastinering hittade jag här» DS

*NPF – Neropsykiatriska Funktionsnedsättningar

Läs fler blogginlägg här

Se olikheterna som fantastiska
Se olikheterna som fantastiska

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Se olikheterna som fantastiska Annelie Karlsson vill förändra synen på olikheter genom...

Attention-ledarens 3 önskningar
Attention-ledarens 3 önskningar

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Attention-ledarens 3 önskningar Verksamhetsledaren Elina har tre önskningar för...

Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari
Vård- och insatsprogrammen (VIP) – lansering idag 11 februari

Vård- och insatsprogrammen (VIP), lansering idag - 11 februari En nationell arbetsgrupp med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet har arbetat fram Vård- och insatsprogrammet för adhd. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde...

Pin It on Pinterest

Share This