Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.

Stöd från kvinnor ihop med frustration blev grunden till en smartare psykiatri

Nuvarande psykiatri måste bli smartare så att människor kan utvecklas utifrån sin fulla potential.

Lotta Borg Skoglund är grundaren till en smartare psykiatri på SMART och hon syns mycket i media på senaste tiden för att hon vill bidra till ökad kunskap och förståelse för adhd i det breda samhället. I denna exklusiva intervju berättar hon om vilka som är hennes drömmar, vilka förebilder hon har och om sin egen uppväxt.

Redan som liten ville hon bli läkare och forskare, precis som sin pappa. Så blev fallet och Lotta började som allmänläkare på läkarbåten i Stockholms skärgård. Och efter många nätter med näsan i forskningsrapporter, samt en frustration över att så många inte får det som all forskning egentligen vet, har hon startat eget för att göra en förändring.

– Jag vet att psykiatri kan organiseras så mycket smartare än vad som görs på många ställen idag. Det finns mycket kraft och engagemang hos patienter och deras anhöriga som inte utnyttjas. Den vill jag ta till vara på, säger Lotta till oss.

Men det har inte alltid varit lätt att hinna med allt Lotta velat göra. Om inte hennes mamma och svärmor ställt upp och gjort det möjligt för henne att kombinera jobb med familjeliv, hade det nog inte gått, berättar hon vidare.

– Det är något som fortfarande är svårt för många kvinnor som behöver välja det ena eller det andra, tyvärr, tillägger hon.

Lottas mamma är en av hennes egna förebilder, då hon alltid jobbat hårt och hjälpt andra, berättar Lotta. Även hennes pappa är en förebild, trots att de tillbringade största delen av hennes uppväxt med att bråka med varandra.

– Pappa och jag bråkade nog så mycket för att vi är så lika. Men nu har han blivit min viktigaste mentor och förebild. Jag ser även väldigt mycket upp till Svenny Kopp. Hon har nästan ensam dragit lasset för forskning och kunskap om flickor med NPF i Sverige, tillägger hon.

Vi frågade också Lotta om hon har någon dold talang.

– Vad gäller talang är jag en så extrovert person, att om jag eventuellt har någon talang så ser jag till att den i alla fall inte är dold. Det verkar onödigt, säger Lotta och skrattar.

För mer info:
www.smartpsykiatri.se

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

 

Lotta Borg Skoglund
Grundare SMART psykiatri

Läs fler intervjuer här

Veckans tema: Depression
Veckans tema: Depression

Att veta om man är deprimerad eller inte kanske inte är så lätt. Vad är vad och när ska man be om hjälp? Vilka tecken är viktiga att omgivningen tänker på och vad kan man göra för att må bättre? Hur kan man upptäcka det som vårdnadshavare? Många unga idag mår dåligt....

Ta hand om dig för helvete!
Ta hand om dig för helvete!

Idag har vi släppt boken "Ta hand om dig för helvete!" och finns bland annat att beställa här. För dig som är sjuk av stress, för dig som är anhörig, för dig som är arbetsgivare, för dig som är anställd. Om boken: Skammen är där, ångesten kryper närmare, man förlorar...

Sätta igång, planera, finna motivationen … Urk!
Sätta igång, planera, finna motivationen … Urk!

  Den 3:e säsongen av ”Din hjärna” börjar idag! Denna gång har psykiatrikern Anders Hansen med hjälp av experter och forskning luskat i varför hjärnan aldrig får nog, varför vi utsätter oss för saker som är skadliga och vad som gör oss lyckliga.   Avsnitt 1...

Vad hände 2022 och vad händer 2023?
Vad hände 2022 och vad händer 2023?

Så härligt att blicka bakåt året som gått. Det är mycket som har hänt och det är mycket som kommer hända under 2023. Personligen har jag äntligen blivit Diplomerad Psykostyntesterapeut PSA® och så fick jag den stora äran att bli Hjärnkoll Uppsala läns Årets eldsjäl -...

Pin It on Pinterest

Share This