Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.

Stödinsatserna för att unga inte ska hamna i utanförskap.

Att skolfrånvaro oftast beror inte på bristande föräldraförmåga, ”gaming” eller låg motivation är en förenklad förklaring. Det säger Marit Sahlström, som är författare, föreläsare och pedagog och arbetar med frågor som rör unga i utanförskap.

– Jag skulle vilja kämpa mer för att förändra fördomar som fortfarande finns runt skolfrånvaro, som att det ofta handlar om bristande föräldraförmåga, ”gaming” eller låg motivation. De går inte till skolan för de kan inte gå, inte för att de inte vill eller inte bryr sig, säger Marit.

Marit efterfrågar:
*Alla barn och unga ska få det stöd de behöver till en fungerande skolgång.
*Snabba beslutsvägar med kontinuerlig utvärdering så man ser om insatsen fungerar och om den inte göra om och testa nytt.
*Varje kommun skulle ha en gemensam ekonomisk pott från utbildnings- social- och arbetsmarknadsförvaltning som snabbt och enkelt kunde användas till stödinsatser för barn och unga som riskerar att hamna i utanförskap.

Marit växte upp med syskon som var sjuka och inte gick i skolan under lång tid.
– Det kan säkert ha påverkat mitt val att jobba med barn och unga som har det tufft i skolan. Men grejen är den att jag alltid gillat att jobba med unga som på olika sätt behöver stöd. Det är roligt och klurigt att leta vägar till en bra och fungerande kommunikation och en ynnest att lära känna de här unga som är fantastiska men inte alltid vet om det själva, berättar hon.

Att hon tycker att det är klurigt att leta vägar började kanske redan som liten, eftersom hon då ville bli detektiv. Senare i livet kom hon att inspireras av Elza Dunkels, som forskar om unga och nätet och lyfter barnperspektivet.

Förutom att skriva fler böcker och pjäser vill Marit i framtiden snorkla i ett turkost hav med sina barn och ligga i soffan och läsa eller lata sig i solen.

För mer info:
Marits Sahlströms sida hos Ordfront

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

 

Marit Sahlström
Författare, föreläsare och pedagog

Läs fler intervjuer här

”Barn vill om de kan”
”Barn vill om de kan”

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av deras egna budord.”Barn vill om de kan” Vi måste lyssna mer på barnen och förstå att de vill men kanske...

Mer öppenhet för att olika är bra!
Mer öppenhet för att olika är bra!

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Mer öppenhet för att olika är bra! För en sådan framtid arbetar Anki. Med Bang som...

Fler Stora Dagar med glädje till barnen
Fler Stora Dagar med glädje till barnen

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Fler Stora Dagar med glädje till barnen Hon är livsnjutaren där glädje fyller en...

Han arbetar för en suicidpreventiv skola
Han arbetar för en suicidpreventiv skola

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Han arbetar för en suicidpreventiv skola De vuxna måste se, förstå och ingripa när...

Pin It on Pinterest

Share This