Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.

De kriminella är sällan elaka

Det är sällan av illvilja utan mer ofta av oförmåga som folk begår brott, och bakom den där oförmåga ligger inte sällan psykisk ohälsa. Man hittar helt enkelt inget annat sätt. Hon vill ge människor i kriminalvården hopp om att det går att hitta andra lösningar än missbruk och kriminalitet när man har adhd och ångestproblematik.

Hon är terapeuten som hjälper de kriminella.
– När jag hittade en tjänst inom kriminalvården kändes det bara självklart att det var dit jag skulle, berättar Jessica.

Jessica Hjert Flood är samtalsterapeut, författare, föreläsare och en eldsjäl för personer som hamnat i missbruk och kriminalitet. Redan som liten visste hon att hon ville bli författare och inte långt senare bestämde hon sig dessutom för att säga upp sig och istället börja studera psykologi.

Personligen har hon egen erfarenhet av psykisk ohälsa och har levt nära både missbruk och kriminalitet så inget av det var främmande för henne. Hon hade jobbat med missbruksproblematik i några år och när hon hittade tjänsten inom kriminalvården.
– Det kändes självklart att det var dit jag skulle och jag tror att det är min egen erfarenhet som gjort att jag dras till den målgruppen. Jag förstår dem på ett bra sätt eftersom jag själv gått igenom både ångest och depressioner samt har anhöriga med missbruksproblematik och kriminalitet. Jag kan förstå deras lidande men också säga ”skärp dig” om jag ser att de faller för långt ner i offerrollen. Många fastnar i ursäkter, och där kan jag oftast få loss dem på ett sätt andra inte alltid kan på grund av mina egna erfarenheter, berättar Jessica.

Under sina nio år inom kriminalvården har hon inte mött en enda person som vill vara i den situationen de är i. Hon menar att folk inte hamnar fel av illvilja utan mår oftast mycket dåligt och att förklaringen ofta är att de inte har hittat rätt hjälp.

– Det är så lätt att tro att det handlar om ”elaka människor” men så är det sällan. Det finns ett trauma eller en psykisk ohälsa hos nästan alla jag möter och hade man kunnat radera det så hade mycket av kriminaliteten och missbruksproblematiken i samhället försvunnit, säger Jessica.

Jessicas ambition är att få människor att må bra i kriminalvården. Hon vill ge dömda inom kriminalvården hopp om förändring, att det går att få ett välfungerande liv trots ett söndrigt förflutet.

– Jag har valt att alltid vara mig själv både i mitt arbete som terapeut och inom kriminalvården och gynnar det mina klienter har jag inga problem med att dela med mig av egna erfarenheter. Jag vill kunna hjälpa andra genom att autentiskt vara mig själv, och vid flera tillfällen har klienter blivit både förvånade och peppande över möjligheten att jobba inom kriminalvården när man har adhd, många tror att de aldrig kommer kunna få ett jobb. För personer som, liksom jag, har GAD (generaliserat ångestsyndrom) visar jag att man kan leva med ångest utan att ta droger, och jag vill också vara ett exempel när det kommer till att vara snäll mot sin kropp trots att man lidit av självskadebeteenden och ätstörningar. Jag vill vara en förebild och visa att det faktiskt går att ta sig ur sin egen problematik och jobbiga tankar, och jag blir lika glad varje gång jag hjälpt en klient genom att bara vara mig själv med min egen söndriga historia, avslutar Jessica med att berätta.

För mer info:
www.nestorforlag.se

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

 

Jessica Hjert Flood
Samtalsterapeut, författare, föreläsare

Läs fler intervjuer här

”Barn vill om de kan”
”Barn vill om de kan”

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av deras egna budord.”Barn vill om de kan” Vi måste lyssna mer på barnen och förstå att de vill men kanske...

Mer öppenhet för att olika är bra!
Mer öppenhet för att olika är bra!

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Mer öppenhet för att olika är bra! För en sådan framtid arbetar Anki. Med Bang som...

Fler Stora Dagar med glädje till barnen
Fler Stora Dagar med glädje till barnen

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Fler Stora Dagar med glädje till barnen Hon är livsnjutaren där glädje fyller en...

Stödinsatserna för att unga inte ska hamna i utanförskap
Stödinsatserna för att unga inte ska hamna i utanförskap

Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.Stödinsatserna för att unga inte ska hamna i utanförskap. Att skolfrånvaro oftast...

Pin It on Pinterest

Share This