Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av  deras egna budord.

Han höll sin dröm hemlig. På grund av sin dyslexi.

Hans livs stora dröm höll han hemlig på grund av sin dyslexi. I dag har nått den och är leg. psykolog, författare och forskare.

Som liten hade Torbjörn Vestberg en dröm om att bli psykolog men på grund av sin dyslexi trodde han inte att det var möjligt, så han behöll drömmen hemlig, tills han vid dryga 40 år till slut utbildade sig till psykolog.

Som barn förlorade han förtroendet för vuxna och letar därför fortfarande efter förebilder.
– Men jag berörs av människors enskilda handlingar. Modet att våga stå upp för sin sak, trots rädsla och svaghet, inger respekt, säger Torbjörn.

Han har varit kantor i Shanghai, han är utbildad pastor men det var hjärnan och idrotten han ville arbeta med. Torbjörn är idag forskare på KI och önskar att hans forskning leder till att människor kan nå sina livsmål.
– Jag skulle vilja att min forskning gjorde så att människor fick fler konkreta metoder och verktyg för att bygga kompenserande strategier, i syfte att nå sina livsmål, berättar Torbjörn för oss.

Torbjörn både forskar och skriver om hur de exekutiva och kognitiva funktionerna i hjärnan har betydelse inom fotboll och andra verksamheter med krav på blixtsnabbt beslutsfattande.
– I min senaste bok ”Hjärnboll” skriver jag om vad som händer i hjärnan hos fotbollsspelare, tillägger han.

Torbjörn berättar vidare för oss att hans filosofi har alltid varit att försöka leva efter devisen att ”sätta livet före läran”.
– Att försöka tvinga upp dörrar eller stå och tjura utanför en stängd dörr har aldrig varit min melodi, säger Torbjörn.

Avslutningsvis lägger Torbjörn till att han i framtiden skulle vilja flytta ut på landet och leva efter naturens växlingar och solens upp och ner gång, samt bli självförsörjande på protein.
– Och jag önskar också att människor i framtiden skulle bli mindre dömande och trångsynta, tillägger han.

Vi kan inte göra annat än att instämma!

För mer info:
www.torbjornvestberg.com

/Malin Roca Ahlgren
Skribent, författare

 

Torbjörn Vestberg
Leg. psykolog, författare och forskare

Läs fler intervjuer här

DLD-anpassningar är som diabeteskost
DLD-anpassningar är som diabeteskost

  Alla mår bra av en anpassad lärmiljö och av bra kommunikation. Det menar logopeden Anna-Karin Arnald på Funka Mera, som i denna intervju delar med sig av sina bästa tips till pedagoger.   ”Anpassa både lärmiljön och kommunikationen för att eleven med...

DLD eller dyslexi? DLD eller ADHD?
DLD eller dyslexi? DLD eller ADHD?

  Jenny arbetar med elever som har språkstörning och vi har frågat henne om vad som skiljer dessa barns svårigheter från ett barn som har dyslexi och hur man skiljer på DLD och adhd.   Man kan ha både DLD och dyslexi ”Som pedagog kan jag förstås ha misstankar om att...

Flickorna och språkstörningarna
Flickorna och språkstörningarna

    Pia arbetar som speciallärare i F-3 och föreläser även för fritidspersonal om DLD. I denna intervju får vi ta del av tips, samt en redogörelse för olika former av DLD och var flickorna är, som har denna diagnos.   Var är flickorna i statistiken? Flickors...

DLD-anpassningar är som diabeteskost
DLD-anpassningar är som diabeteskost

  Alla mår bra av en anpassad lärmiljö och av bra kommunikation. Det menar logopeden Anna-Karin Arnald på Funka Mera, som i denna intervju delar med sig av sina bästa tips till pedagoger. ”Anpassa både lärmiljön och kommunikationen för att eleven med...

Läs & Lek! = bästa motivationen
Läs & Lek! = bästa motivationen

Läs & Lek! Motivation är A och O för att orka öva mycket med de repetitioner som krävs för att språket ska utvecklas för barn med DLD (Språkstörning). Det menar Johanna Enhörning, logoped som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till MrsHyper i denna...

”Språkstörning finns inte!”
”Språkstörning finns inte!”

  Anna Båve Schultz / ”Flickan med språkstörningen”, delar med sig till oss på MrsHyper hur man på ett bra sätt kan berätta om sin diagnos på sin arbetsplats samt om varför hon vill sätta språkstörning på kartan.   Det finns fördomar och okunskap som leder till...

Pin It on Pinterest

Share This